Platforma TikTok a lansat Centrul Electoral, consolidând astfel activitatea aplicației, pentru a proteja platforma în contextul alegerilor prezidențiale din România. Acțiunea are loc prin intermediul unei noi campanii de educație media și de colaborare cu peste 20 de parteneri de fact-checking, transmite IPN.
„În cadrul campaniei, partenerii media au realizat o serie de videoclipuri educaționale, care explică modul în care utilizatorii pot să recunoască și să evite dezinformarea, le oferă instrumentele necesare pentru a evalua critic conținutul online și îi ghidează către surse oficiale. Aceste videoclipuri sunt disponibile comunității din România prin intermediul Centrului Electoral și vor fi promovate activ pentru a le asigura vizibilitate pe parcursul perioadei electorale”, au menționat oficialii platformei, într-un comunicat de presă.
Dezvoltarea Centrului Electoral este doar o parte a activității ample de a proteja integritatea TikTok. Această activitate este condusă de Grupul de lucru dedicat alegerilor, alcătuit din experți în securitate cibernetică, activități înșelătoare, dezinformare și integritate electorală. Grupul de lucru coordonează activitatea de a proteja platforma, utilizând atât tehnologii avansate de moderare, cât și moderare umană. Aceștia continuă să protejeze cu rigurozitate comunitatea TikTok, pentru ca oamenii să se exprime în siguranță pe subiecte care contează pentru ei, aplicând o serie de măsuri menite să asigure respectarea politicilor detaliate în hub-ul global pentru integritatea alegerilor.
Platforma colaborează activ cu toate autoritățile relevante în contextul alegerilor, punându-le la dispoziție canale dedicate, prin care pot raporta conținutul despre care consideră că poate încălca fie regulile Comunității TikTok, fie reglementările în vigoare.
Alegerile prezidențiale în România vor avea loc pe 4 mai. Cetățenii români vor putea să-și exprime votul în favoarea unuia din cei 11 candidați. În cazul în care niciun candidat nu va obține majoritate de voturi, va fi organizat al doilea tur de alegeri, pe 18 mai, cu primii doi candidați după numărul de voturi din primul tur.
În luna decembrie 2024 Curtea Constituțională a României a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, care au avut loc pe 24 noiembrie. Decizia a fost luată în urma unor rapoarte ale serviciilor speciale românești despre faptul că candidatul independent Călin Georgescu a primit sprijin pe rețeaua TikTok din partea unui „actor statal”.