UE// A lansat o vulcanizare mobilă pentru tehnica de mare tonaj. Istoria lui Alexandru – antreprenor tânăr din Zârnești

Alexandru Caranfil de peste 10 ani lucrează peste hotare. A făcut un drum lung ajungând de la un simplu chelner până la administrator de localuri. Cu toate că este realizat în Italia, mereu a căutat soluții să investească acasă, în comuna Zârnești, raionul Cahul. 

Șapte ani în urmă a deschis o vulcanizare auto, oferind servicii pentru proprietarii mașinelor de mare tonaj. Anul acesta a accesat un proiect finanțat din fonduri europene prin GAL Valea Halmagei, pentru a diversifica serviciile. Ideea a fost asamblarea unei vulcanizări mobile care să presteze servicii mai operativ pe tot teritoriul raionului Cahul.      

„Am pornit cu aceasta idee în primul rând analizând că în zona noastră nu era și nu există la moment o vulcanizare. Am pornit cu pași mărunți pentru că în primul rând nu eram în Republica Moldova, activând pete hotarele țării nu am avut posibilitate să o dezvolt cu pași rapizi. Pandemia a făcut schimbări în viața noastră. Când m-am întors din străinătate, în luna noiembrie, am văzut pe facebook că acest proiect este în implementare. Am decis de ce nu asta este șansa de a începe o noua etapă în Republica Moldova, de a moderniza ceea ce este” ne-a declarat Alexandru. 

Spune că nevoia unei vulcanizări mobile a a simțit-o personal. Este proprietarul a mai multe mașini de mare tonaj și o dată ce apare o pană de cauciuc, se oprește tot lucrul. Aceasta poate dura o zi întreagă, ceea ce înseamnă pierderi colosale pentru un antreprenor.  

„Aceasta este o afacere de familie, am adus camionul din Italia, am demontat o vulcanizare mobilă. L-am folosit în scopuri personale. Vulcanizarea deja funcționează, și practic avem la moment tot echipamentul necesar. Fiecare antreprenor care are o activitate de genul dat o să fie foarte mulțumit sa apeleze și să colaboreze cu noi ca să hotărască problema foarte rapid” ne-a mai spus Alexandru.

Din banii oferiți de UE a procurat mai mult utilaj necesar atât activității de bază cum ar fi un generator electric performant, dar și aparataj de sudat, ceea ce îi va permite să diversifice serviciile prestate. La moment, întreprinderea fondată de Alexandru are 10 angajați, cu toate că ne-a spus că este în căutarea și altor brațe de muncă.    

„Aplicarea la acest grant a fost mult mai ușoară decât singur am crezut. M-am așteptat la o abordare din start mai birocratică, dar a fost foarte ușor de a accesa acest grant. A fost un suport enorm din partea organizatorilor, au fost toți foarte deschiși numai vino și dezvoltă afacerea ta în Moldova” ne-a mai spus Alexandru. 

Ne-a mai declarat că dacă toate proiectele dedicate tinerilor antreprenori ar fi asemenea celui implementat de el, tinerii vor căpăta încredere mai mare în Republica Moldova.

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ

Articole similare