Publică un anunț
piatasud.md

Familia Nichita din satul Colibași dezvoltă o afacere de creștere a roșiilor în sere

Acum cinci ani,din cauza lipsei unui loc de muncă, capul familiei, Tudor Nichita, a decis să construiască o seră pentru a cultiva roșii.

„Ideea am luat-o de la alți oameni care se ocupă mai demult. Și am început și eu, pentru că avem apă de la baltă. Dacă nu era apa gratis, investiția în seră nu avea rost”, susține Tudor Nichita.

Casa familiei Nichita se află chiar în centrul satului, la nici 50 metri de primărie, foarte aproape de Prut. Cu ani în urmă, împreună cu vecinii au săpat un canal pe care îl folosesc la irigarea culturilor.

Afacerea a pornit, iar lângă prima seră, au mai „răsărit” două. Roșiile cultivate sunt folosite atât pentru consum personal, cât și pentru comerț.

„Vindem la Cahul, la piața en-gros. La kilogram nu reușesc să realizez atâta producție. Uneori, când nu reușim aici, facem livrare la Chișinău. Vindem și de acasă”, ne-a spus agricultorul.

În munca pe care și-a ales-o, Tudor Nichita a fost susținut și de fiul său Constantin, care mai mult se află peste hotare decât acasă. Dar investește și el în dezvoltarea afacerii cu roții și crede că, la un moment dat, va reveni în sat și va continua să practice agricultura.

„Am învățat de multe ori din propriile greșeli. Într-un an le tratezi cu anumite preparate și vezi cum reacționează planta. Dacă se vede efectul – le folosești și la anul, dacă nu – încerci preparate noi”, susține Constantin.

Tudor Nichita nu a încercat încă să aplice la proiecte sau granturi pentru agricultură. A mizat doar pe forțele proprii. Înainte să ajungă la piață, produsele trec testele de laborator și sunt certificate.

Articole similare