UE – GIZ // S-au pornit cu bicicletele pe urma banilor europeni investiți în raionul Cahul // FOTO

UE – GIZ // S-au pornit cu bicicletele pe urma banilor europeni investiți în raionul Cahul // FOTO

Trei tineri din Cahul, timp de 15 zile vor cutreiera în lung și-n lat raionul Cahul, pentru a vedea rezultatele investițiilor Uniunii Europene, dar și a țărilor membre a Uniunii Europene, în îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor raionului Cahul.

Acesta nu este unicul scop al cicliștilor, aceștia vor și să interacționeze cu oamenii, să afle cum s-a schimbat viața acestora în ultimi ani, dar și să descopere locurile frumoase din regiune.

Activitatea face parte din proiectul „Ce Înseamnă Uniunea Europeană pentru Cahul” implementat de A.O. „Cahul 2030” în cadrul Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova”.

S-au pornit la 8 dimineața din centrul mun. Cahul, echipați complet pentru a petrece aceste zile pe drum, să petreacă nopțile în cort și să-și prepare mâncare în sânul naturii.

„Noi am decis să explorăm raionul Cahul. De obicei oamenii pleacă departe, să găsească emoții, să vadă locuri frumoase, dar uităm că locurile frumoase sunt alături. Vrem să vedem și ce proiecte ale Uniunii Europene sunt implementate în raionul Cahul, care sunt investițiile, ce spun oamenii despre acestea, câte cunosc despre acestea. Sperăm să venim cu emoții pozitive și informații utile pentru oameni” ne-a declarat Ștefan Boitan, unul dintre bicicliști și Directorul Executiv al A.O. „Cahul 2030”

Astăzi grupul s-a pornit din Cahul spre s. Giurgiulești, de la Giurgiulești vor merge spre satul A.I. Cuza, și vor reveni în municipiul Cahul. A doua direcție de deplasare va fi Cahul – com. Cucoara – com. Burlacu – Cahul.

„Sper să fim primiți în orice sat, să fie deschiși oamenii și să ne povestească despre lucrurile realizate în raion” punctează Ștefan Boitan. 

În aceste 15 zile, bicicliștii vor traversa peste 235 de kilometri vizitând o mare parte din satele raionului Cahul. Traseul ales trece atât pe drumuri naționale cât și prin câmpuri.   

 „Toate călătoriile noastre erau în afara țării noastre. Acum am înțeles că cea mai importantă călătorie este prin locurile natale. Vrem să o facem, să le vedem, să ne bucuram de oamenii noștri, să vedem tot cu ochii noștri ce este frumos în raionul Cahul. În țara noastră multe s-au schimbat și mult datorită investiților europene, astfel vrem să vedem ce s-a schimbat în viața oamenilor și datorită cui” ne-a declarat Alexandr  Popov.

În călătoria s-a, bicicliștii vor colecta material video, care va sta la baza creării uni ciclu de reportaje despre ținutul natal, investițiile europene în raionul Cahul și modul în care acestea au schimbat viața localnicilor. 

Prima oprire a cicliștilor este stația de epurare a apelor uzate a S.A. „Apă-Canal” Cahul, unde urmează să fie construită în timpul apropiat o nouă stație de epurare, o investiție europeană de milioane de euro.     

Aceasta nu este prima călătorie a grupului de bicicliști din Cahul, anul trecut, cei trei au mers să cucerească pe biciclete traseul Transfăgărășan din România.

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Articole similare