Publică un anunț
piatasud.md

Un bărbat din Cahul și altul din Chișinău au murit de gripă

Un bărbat din Cahul și altul din Chișinău au murit de gripă

De la începutul lunii martie, doi bărbați au murit răpuși de virusul gripal A(H1N1), suferind concomitent și de alte maladii.În primul caz este vorba despre un bărbat de 55 de ani din municipiul Cahul, iar în cel de-al doilea – un bărbat de 66 de ani din municipiul Chișinău, transmite ipn.md
Contactat de IPN, Ștefan Gheorghiță, șef de secție la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, a declarat că niciunul dintre cei doi pacienți nu erau vaccinați împotriva gripei.

Bărbatul de la Cahul a fost transportat cu ambulanța la unitatea de primiri urgențe pe 19 februarie, fiind diagnosticat cu pneumonie bilaterală, dar suferea și de alte maladii. În câteva zile, starea lui de sănătate s-a agravat, acesta fiind internat la terapie intensivă, intubat și conectat ventilație asistată. Investigațiile de laborator au confirmat prezența virusului gripal A(H1N1). Pe 2 martie, bărbatul s-a stins.

În cazul bărbatului din municipiul Chișinău, debutul bolii a fost pe 4 martie, manifestându-se prin febră, tuse etc. Acesta s-a adresat la medic pe 8 martie, după ce starea lui s-a agravat. Pacientul a fost internat la Spitalul municipal „Sfânta Treime”, confirmându-se gripa A(H1N1). Pe 9 martie a decedat.

Ștefan Gheorghiță a menționat că morbiditatea prin gripă și infecții respiratorii acute, în perioada 2-8 martie este în scădere pe tot teritoriul țării. Specialiștii atenționează populația să fie precaută și să se adreseze imediat la medic în cazul apariției simptomelor de boală. Este necesară izolarea bolnavilor la domiciliu și, în caz de necesitate, spitalizarea acestora. Mai ales, persoanele cu risc înalt de îmbolnăvire, femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate trebuie să evite contactul cu persoanele bolnave.

Articole similare