VIDEO// Silvia Strelciuc: Ca să aducem schimbări în Republica Moldova – trebuie să punem umărul fiecare

Silvia Strelciuc este una dintre cele mai cunoscute ONG-iste din raionul Cahul. A lucrat în sectorul asociativ mai bine de două decenii, conducând Centrul Pro-Europa Cahul și Centrul CONTACT-Cahul. Este martoră oculară a ceea cum s-a dezvoltat sectorul asociativ din raionul Cahul de la independență încoace.  

„Îmi amintesc cu plăcere de primii ani când mi-am început activitatea la Centrul CONTACT-Cahul. Erau foarte puține organizații nonguvernamentale. Erau finanțări, dar nu era dezvoltat principiul acesta da asociere, omenii nu înțelegeau de ce este nevoie să-ți unești efortul pentru a rezolva anumite probleme. Prin anii 1997-98 s-a început un bum, s-au înregistrat multe organizații. Cred că una din marele diferențe este că astăzi organizațiile sunt mult mai specifice. Dacă anterior o asociație obștească își scria în statut totul, și ecologie, și educație și dezvoltare locală, astăzi se merge pe segmentare foarte clară. Astăzi vorbim despre tendința organizațiilor de a lucra foarte eficient și foarte profund cu grupurile de cetățeni, astăzi este tot mai necesară viabilitatea financiară a organizațiilor”. 

Ne-a spus că sectorul asociativ din raion s-a schimbat mult comparativ cu anii 90, în primul rând este vorba despre numărul organizațiilor, dar și susținerea care o au din partea finanțatorilor.    

„Astăzi este tot mai necesară viabilitatea financiară a organizațiilor. Dacă în trecut erau puține organizații, competiția la granturi nu era mare, astăzi această competiție este destul de acerbă. Astăzi este important ca organizațiile să se îngrijească de dezvoltarea lor organizațională, instituțională, să  aibă sisteme, politici, să aibă toată documentația, și cel mai important este să aibă o responsabilitate față de cetățeni pentru care acestea s-au creat” ne-a mai spus Silvia Strelciuc.  

Silvia Strelciuc menționează că investițiile aduc schimbarea și implică aplicarea unor noi principii, valori.  Proiectele învață, ca este importantă colaborarea, asigurarea unei sinergii dintre eforturile mai multor organizații. 

„Elementele acestea: implicarea, participarea, angajamentul civic sunt astăzi niște principii foarte des solicitate și ne dăm seama că nu puteam să facem anumite schimbări aici, la noi acasă fară ca să fim parteneri, ca să implicăm organizațiile societății civile și în special cetățeanul” a mai menționat Silvia Strelciuc.

Spune că toată aceasta experiență în sectorul asociativ a schimbat-o, a devenit mai puternică. S-a schimbat și mediul asociativ din raionul Cahul: „A fost o perioadă când numărul ONG-urilor crescut, dar după asta s-au cernut. La moment avem în jur de 30 de organizații nonguvernamentale, dar foarte bune, foarte eficiente, foarte active, organizații care interacționează cu cetățenii, care colaborează cu APL, organizații care sunt gata să pună presiune pe factorii de decizie ca să apere interesele cetățenilor. Spre fericirea noastră sunt organizații care se implică activ la nivel local”. 

„Mai mulți ani la rând, finanțări erau foarte puține. Eu personal, când mergeam la evenimente naționale băteam alarma: oameni buni, finațările rămân la Chișinău, rămân în centrul țării, iar din păcate nu ajung în regiuni, nemaivorbind de localitățile rurale. Această perioada, lipsa de fonduri, multe organizații s-au închis. S-a mai întâmplat fluxul de cade, mulți au plecat peste hotare, în politică, în business,  s-a micșorat segmentul acesta asociativ. În ultimii ani se simte un avânt în segmentul neguvernamental și asta se datorează acelor fonduri mari care vin acum pentru organizațiile nonguvernamentale, fonduri europene, fonduri din partea altor donatori europeni” ne-a mai declarat Silvia Strelciuc. 

Silvia Strelciuc a ales să schimbe un pic domeniul de activitate, din luna iulie 2021 predând conducerea Centrului CONTACT- Cahul unui nou director.  

„20 de ani est o perioada destul de lungă, în această perioadă apar multe idei noi, multe schimbări. este o insuficiență de experți, consultanți, persoane care să se implice activ alături de organizațiile societății civile în lucru cu cetățenii. Pasiunea mea este lucrul cu cetățenii. îmi place să lucrez, să-i încurajez, să le dau inspirație și să-i susțin. Menirea mea, misiunea mea, este aceiași – îmi place să lucrez cu oamenii. Eu am înțeles că unele lucruri pot să le fac mai bine, pot să fac niște lucruri mai frumoase, mai strategice, în care să pun în aplicare experiența mea, să pășesc mai aproape de visele mele. A sosit momentul, după 20 de ani, să iau decizia, mă plasez în același sector, lucrez cu aceiași  oamenii și mă bucur căî am mult mai mult timp să ajut oamenii” ne-a mai spus Silvia Strelciuc. 

Potrivit Silviei Strelciuc, principala schimbare adusă de proiecte în ultima perioadă, inclusiv proiectele finanțate de Uniunea Europeană, este schimbarea modului de a gândi a cetățenilor: Oamenii au început acum altfel să gândească, au început să se implice, să participe în luarea deciziilor, să analizeze cum se gestionează proiectele la nivel local, să participe la activitățile grupului de achiziții. Oamenii au început să aibă o altă viziune și mai mari cerințe față de cei care administrează serviciile publice locale. Toate procesele necesită timp, nimic nu se schimbă din păcate așa de repede. Sunt procese sociale care necesită timp. Schimbarea este un proces care imediat creează rezistență. Ce nu ai încerca să faci, întâi apare acel blocaj, bariera. Peste ani, oamenii înțeleg că așa și trebuie.

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Articole similare