Publică un anunț
piatasud.md

Peste 4 milioane de lei bani publici au fost virate anul acesta către Apă-Canal Cahul. Află destinația

Peste 4 milioane de lei bani publici au fost virate anul acesta către Apă-Canal Cahul. Află destinația

De la început de an, Consiliul municipal Cahul a alocat Societății pe Acțiuni „Apă Canal Cahul” suma de 4,1 milioane de lei, bani publici, iar doar 500 mii urmează a fi returnați. 

Astfel, prin decizia nr. 1/11(24/11)  din 9 februarie 2023, au fost alocați din fondul de rezervă a municipiului Cahul suma de 500 000 lei, ca împrumut, cu rambursarea până la 31.12.2023, bani destinați pentru achitarea cheltuielilor legate de majorarea prețului la energia electrică. 

Prin aceiași decizie au mai fost alocați 1 000 000 de lei pentru pentru procurarea materialelor necesare în scopul executării lucrărilor la rețelele de apeduct și canalizare pe următoarele segmente: 

  • Construcția rețelei de canalizare pr. Republicii (segmentul de la str. B.P. Hasdeu pînă la str.A.Șciusev, lungimea 120 m); 
  • Conectarea Cimitirului nou la rețeaua magistrală de apeduct (lungimea 700 m); 
  • Construcția rețelei de apeduct și canalizare pe str. Dragoș Vodă (lungimea 170 m); 
  • Schimbare apeduct str. Izvoarelor (segmentul de la str. Ștefan cel Mare pînă la str. A.Mateevici, lungimea 180 m); 
  • Schimbare apeduct str. A. Pușkin (segmentul de la str. B.P. Hasdeu pînă la str. A. Șciusev, lungimea 140 m); 
  • Schimbare apeduct str. Bălților (segmentul de la str. V. Alecsandri pînă la str. I.V cel Cumplit, lungimea 240 m); 
  • Schimbare apeduct str. D. Cantemir (segmentul de la str. M. Sadoveanu pînă la str. D. Cantemir 2, lungimea 320 m); 
  • Schimbare apeduct str. Bujor (segmentul de la str. M. Sadoveanu pînă la str. Bujor 48, lungimea 150 m); 

Am solicitat responsabililor de relații cu presa SA „Apă-Canal” Cahul informația despre perioada când au fost executate lucrările pe segmentele specificate în decizie. Responsabilii de comunicare cu publicul din cadrul întreprinderii au solicitat un demers în scris pentru a oferi răspuns la întrebarea în cauză.

Citește și: A fost majorat tariful pentru apa și canalizare pentru consumatorii casnici! Cahulenii vor plăti 33.27 lei pe m3

La 6 aprilie, prin decizia nr. 2/6(25/6), Consiliul municipal Cahul alocă din contul mijloacelor acumulate în anul 2022 și rămase în sold la 01.01.2023, SA „Apă Canal Cahul” suma de 600 000 lei, pentru procurarea materialelor necesare înlocuirii unui segment din apeductul magistral de pe str. Griviței, potrivit notei informative la decizie, segmentul de traseu de circa 120 m lungime cu diametru 400 mm. 

O altă decizie (nr. 4/3(27/3)) a fost aprobată la data de 16 iunie, prin care 2 000 000 de lei sunt alocați Societății pe Acțiuni sub formă de majorarea capitalului statutar. 

În motivația deciziei se face referință la necesitatea achitării împrumuturilor angajate de SA „Apă Canal Cahul”, garantate de Consiliul municipal Cahul și datoriile acumulate pentru consumul energiei electrice de către SA „Apă Canal Cahul”. 

Citește și: Tarife suplimentare! Află cât vor plăti cahulenii pentru branșarea și debranșarea la serviciul de apă și canalizare

Astfel, se majorează capitalul statutar al Societăţii pe Acţiuni „Apă-Canal Cahul” de la 7 100 000 lei la 9 100 000 lei, iar director interimar a SA ”Apă Canal Cahul” a fost obligat de a înregistra suplimentar în Registrul de stat a valorilor mobiliare a 20 000 acțiuni cu valoarea nominală de 100 lei.

Majorarea capitalului statutar al întreprinderii reprezintă o creștere cu circa 30 procente față de valoarea precedentă, iar banii, potrivit declarațiilor în cadrul ședinței Consiliului municipal Cahul ar urma să fie utilizați pentru achitarea datoriilor Societății pentru energia electrică, fiind riscul de stopare a livrării serviciului în municipiu. 

Articole similare