Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO // Tradițiile de iarnă sunt păstrate la A.I. Cuza, raionul Cahul

VIDEO // Tradițiile de iarnă sunt păstrate la A.I. Cuza, raionul Cahul

Locuitorii satului Alexandru Iona Cuza din raionul Cahul serbează Crăciunul pe 25 decembrie, căci așa era din străbuni. În ajun de Crăciun prin sat se colindă ca pe timpuri. Cetele de colindători de copii tineri și nu numai merg de la casă la casă să vestească nașterea lui Isus. 

„Satul nostru este unul din satele românești din sudul Basarabiei. Cu bucurie întâlnim această sărbătoare, venim cu toți la pomul de Crăciun. Din timpul străbunilor noștri, noi sărbătorim pe stil nou, așa e primit. Le spun sătenilor la mulți ani, să realizeze cât mai multe în noul an” a declarat Nicolae Calaidjoglu, primarul s. A.I. Cuza. 

După ce s-au strâns la pomul de crăciun din sat, colindătorii pornesc prin sat. În trecut era mai greu să colinzi, ne-a spus o localnică. Era interzis chiar, iar copii căutau diferite metode de a ajunge cu frumoasa veste la săteni. 

„Țin minte când eram copil ni se interzicea să mergem cu colindatul. Eu, fiind mai mică, mă îmbrăcam în hainele fratelui, mă deghizam în băiat și mergeam. Nu erau așa de interesante colindele cum sunt acum, acum se cântă cu adevărat nașterea Domnului. Mă bucur că copii valorifică aceste lucruri, le transmit mai departe și noi căutăm să-i susținem și nu trebuie să-i oprim cum ne opreau cândva să mergem de la casă la casă. Nu consta în acel bănuț, ci anume să mergem să vestim sătenii că vine așa sărbătoare, nașterea Domnului” ne-a declarat Valeria Zidu. 

Colindătorii, au pornit cu căruța prin sat. De la poartă la poartă aduc vestea nașterii Domnului. Sunt întâlniți de gospodari cu dulciuri, dar și un păhărel de vin.   

„Să ne păstreze tradițiile noastre, și să le transmită nepoților noștri. Înainte era frig, era zăpadă, copii umblau pe zăpadă, colindau fiecare casă, era frumos. Acum copii știu doar de telefoane ți internet, mai mult nu știu nimic” doamna Ana.  

Articole similare