Votat în prima lectură: Compensațiile la energie vor fi acordate sub formă de plată monetară și vor fi acordate de CNAS pe card sau la oficiile poștale

Votat în prima lectură: Compensațiile la energie vor fi acordate sub formă de plată monetară și vor fi acordate de CNAS pe card sau la oficiile poștale

În sezonul de încălzire 2024-2025, consumatorii cu venituri reduse vor beneficia de compensații sub formă de plăți directe în bani. Proiectul de lege, care a primit sprijinul a 57 de deputați, prevede ca Guvernul să stabilească valoarea compensațiilor pe baza criteriilor din sistemul „Vulnerabilitatea energetică”.

Potrivit documentului, Guvernul va stabili metoda de calcul pentru valoarea compensațiilor consumatorilor vulnerabili în baza criteriilor și informațiilor din Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”.

O altă prevedere se referă la simplificarea administrării sistemului de compensații, ceea ce va contribui la reducerea sarcinii administrative a furnizorilor de energie care gestionau anterior calcularea și aplicarea compensațiilor și va oferi mai multă transparență în privința alocării compensațiilor. Ministerul Muncii și Protecției Sociale va fi instituția responsabilă de stabilirea și calcularea compensațiilor, asigurând un proces mai raționalizat și mai eficient. Mai exact, plata compensației la energie sub formă de plată monetară către solicitanți va fi efectuată de către Casa Națională de Asigurări Sociale prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay.

În acest sezon, nu va fi utilizată noțiunea de categorie de vulnerabilitate energetică. Compensația va fi calculată pe baza vulnerabilității energetice specifice fiecărei gospodării în parte.  Totodată, gospodăriile vor fi încurajate să utilizeze energia mai eficient, deoarece fondurile necheltuite din compensații pot fi redirecționare către alte necesități.

Inițiativa legislativă de modificare a Legii privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice aparține unui grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Modificările propuse vor contribui la reducerea sarcinii administrative a furnizorilor de energie, la îmbunătățirea transparenței în distribuția fondurilor publice, la promovarea eficienței energetice.

Proiectul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Articole similare