88% din decesele din Republica Moldova sunt cauzate de boli netransmisibile
În Republica Moldova, aproape 88% din decese sunt atribuite bolilor netransmisibile (BNT), conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Anul trecut, bolile aparatului circulator au fost cele mai frecvente cauze de deces, reprezentând 57,7% din total, urmate de cancer (17,6%), bolile cronice ale aparatului digestiv (8,3%), bolile respiratorii (4,6%) și diabetul zaharat (1,1%).
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că anual, aproximativ 41 de milioane de oameni mor din cauza BNT prioritare, cu o proiecție de creștere la 52 de milioane până în 2030. Cele mai multe decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare (17,9 milioane), cancer (9,3 milioane), bolile pulmonare cronice (4,1 milioane) și diabet (2 milioane). Alarmant, 86% din decesele cauzate de boli cardiovasculare sunt premature, afectând persoane între 30 și 69 de ani.
În perioada 15-22 octombrie, ANSP celebrează săptămâna globală de acțiuni pentru prevenirea BNT, în cadrul forumului internațional pentru prevenirea și controlul acestora. Tema campaniei din acest an este „E timpul să fii lider!”, punând accent pe rolul leadership-ului în combaterea poverii globale a BNT.
Agenția subliniază că aproximativ 80% dintre aceste boli sunt prevenibile, având la bază cinci factori de risc modificabili: consumul de alcool, fumatul, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică și poluarea aerului. Specialiștii afirmă că milioane de vieți ar putea fi salvate prin reducerea acestor riscuri și crearea unui mediu care să susțină sănătatea.
Pentru a combate aceste riscuri, ANSP recomandă:
- Adoptarea unui regim alimentar sănătos, reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi trans, și creșterea consumului de legume și fructe.
- Renunțarea la fumat.
- Limitarea consumului de alcool.
- Exerciții fizice regulate și îmbunătățirea calității aerului.
Aceste măsuri sunt importante pentru promovarea sănătății publice și salvarea de vieți.