Publică un anunț
piatasud.md

Alexandru – pictorul din Cahul cu expoziție la Veneția

Alexandru este pictor. A studiat pictura la Cahul, apoi a mers să-și continue studiile la Academia de Arte plastice din Veneția.

La școala de pictură l-a adus tatăl său, observând la fiu un talent, pe care a dorit să-l dezvolte. Acum Alexandru are o expoziție proprie de pictură în Veneția.

„Am depus actele la academia din Veneția și am intrat din prima oară fără ca să știu bine italiana. Profesorii doar, daca tu găsești proiectele tale, viziunea ta, cum te vezi în viitor ca profesionist, ei încep să te susțină sa te conducă poate așa e bine, așa nu, ceva faci. Am făcut doar 3 ani acolo și după aceasta am decis să nu pierd timpul, să încep să activez,  să caut galerii, să mă promovez. Pentru vița de artist e foarte greu să te promovezi dacă nu ai suport în primul rând din partea colegilor tai, din partea familiei și resurse financiare.” ne declară Alexandru

Lucrează la un hotel, pictează acasă după serviciul de bază. Este adept al surrealism-ului, dar are și multe lucrări clasice. Pentru a avea o expoziție în Veneția, și nu numai, este nevoie de bani, relații, dar într-o țară europeană, spune Alexandru, prețul pentru pictură se stabilește și  prin prisma numărului de expoziții care au fost, dar și orele lucrate la aceasta.  

„ Pictura este tot timpul întrebată, totul depinde doar de timpul si momentul când tu nimerești. Oamenii investesc mult în artă, chiar dacă este criză,  arta costă mai puțin decât ar trebui. Industria asta de artă este și o afacere, oamenii când cumpără un obiect de artă nu-l cumpără ca să-l pună pe perete. Ei investesc pentru ca în viitor tabloul asta o să coste, o sa aibă valoarea mai înaltă” ne-a mai comunicat Alexandru.

Inspirația pentru Alexandru este un lucru relativ. Aceasta poate veni oricând și din orice, contează doar să prinți momentul și să te apuci de lucru. De aceea și lucrările sale sunt excepționale, cu toate că nu toți le înțeleg.

„ Inspirația, eu nu știu cum să vă lămuresc. Eu vad lucrurile nu poate așa cum văd toți. Intr-o lucrare de-a mea, schița era gata de mai bine de un an și jumătate numai că nu îmi găseam un model care să se potrivească. Am venit la serviciu, era o fată nouă și PAM, asta e persoana care îmi trebuiește. Iată așa, câteodată se întâmplă lucruri care nu le aștepți, ele sunt alături de tine, dar ele cu timpul ajung la tine” a menționat Alexandru.

–  Te gândești să revii înapoi și să faci ceea ce faci acolo? 

„Posibil da, dar nu acum. Pentru ca eu nu am posibilitatea să schimb multe lucruri. Un pic câte un pic Moldova se va schimba și atunci o să le poți arăta oamenilor cum trebuie să trăiască, cum ei trebuie să gândească” punctează Alexandru.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Implică-te, e simplu!” implementat de A.O. „Cahul 2030” în cadrul programului „Încurajarea tinerilor ca să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri, și co-finanțat de Uniunea Europeană.

Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare