Publică un anunț
piatasud.md

Aurorele boreale din ultimele zile reprezintă doar începutul, anunță specialiștii

Aurorele boreale din ultimele zile reprezintă doar începutul, anunță specialiștii

Aurorele boreale din ultimele zile, care au fost vizibile la latitudini mult mai joase decât în mod normal, nu sunt altceva decât efectele celei mai mari furtuni geomagnetice din ultimele două decenii, anunță mai mulți fizicieni citați de revista Nature. Însă lucrurile sunt departe de a se fi terminat, adaugă aceștia, transmite hotnews.ro

Mai multe ejecții de masă coronală s-au îndreptat spre Terra, cea mai puternică dintre acestea fiind clasificată la o intensitate de X8,7 (în condițiile în care scala X a intensității erupțiilor solare reprezintă cea mai intensă manifestare a acestora), au subliniat și specialiștii NASA.

Conform Adminsitrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOAA), cauza o reprezintă un grup de pete solare din regiunea 3664, situată la sud de ecuatorul solar. Cel puțin șapte ejecții de masă coronală au fost înregistrate în această regiune, începând cu data de 8 mai, intensitatea acestora având valori cuprinse între X1,2 și X8,7 pe scala amintită.

Fenomenul a fost descris ca o „super furtună magnetică”, una deosebit de rară, iar de aici și aurorele boreale observate la latitudini mai joase decât în mod normal. Practic, atunci când ejecțiile de masă coronală ating câmpul magnetic al Terrei, elementele chimice de tipul oxigenului sau azotului se ionizează și dau naștere aurorelor care, în mod uzual, sunt observabile doar în proximitatea zonelor polare.

Lucrurile nu se opresc însă aici, avertizează cercetătorii de la NOAA. Vor urma și alte ejecții de masă coronală însă, în perioada imediat următoare, Terra nu va fi în bătaia acestora, atâta vreme cât erupțiile vor avea loc într-o regiune a Soarelui care acum nu mai este orientată spre planeta noastră.

Articole similare