Avocata Tatiana Chebac: Penitenciarele sunt pline de femei care în situații de violență și abuz și-au făcut singure dreptate
Tatiana Chebac este avocata și activista civică. Ea este angajată a Centrului de Drept al Avocaților și militează activ pentru drepturile femeilor, cele ale refugiaților și ale solicitanților de azil. În paralel, este preşedintă a Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M”. Am discutat cu Tatiana despre egalitatea de gen și modul în care aceasta este percepută de societate.
– Tatiana, ce reprezintă pentru tine egalitatea de gen?
Egalitatea de gen aduce beneficii nu doar femeilor, dar și bărbaților. Cuvântul cheie este că tu să fii fericit ca unitate, ca persoană integră. Să fii cine vrei tu. Să faci ceea ce îți place. Și toate alegerile pe care le faci să fie respectate, iar statul să contribuie la asta.
– Societatea moldovenească este plină de inegalități?
Inegalitățile, atât din perspectiva femeilor, cât și a bărbaților, sunt foarte multe. De exemplu, diferențierea profesiilor prin profesii masculinizate și feminizate, duce la stigmatizarea persoanei dacă aceasta își alege o profesie opusă genului pe care-l reprezintă.
De exemplu, dacă un bărbat își alege o profesie feminizată, acesta este imediat stigmatizat și luat peste picior. Dacă o femeie își alege o profesie masculinizată, aceasta este privată de orice susținere din partea semenilor. În consecință, ambele sexe suferă din cauza acestei inegalități.
Dacă e să vorbim de partea emoțională, la fel: băieții nu au voie să își exprime emoțiile, pe când fetele au voie să își exprime emoțiile. Astfel ajungem la o etapă când bărbații ajungând la maturitate, nu își pot exprima nicio emoție, sau, cel mai grav, nu fac față presiunii enorme asupra lor și se ajunge la suicid. Aproximativ 70% din cazurile de suicid le reprezintă bărbații.
Ce ține de relația în familie, nu există o regulă de aur a egalității de gen, există chestia de negociere. Tu trebuie să ai posibilitatea de a face ce îți place și să negociezi cu partenerul tău responsabilitățile ce îi revin fiecăruia: unul gătește, altul spală vasele etc., ca o echipă.
– Situația se îmbunătățește sau degradează? Care este percepția ta?
Observ cum în ultima vreme se schimbă societatea și oamenii, prin exemplele concrete pe care le văd personal. Din păcate, totuși, tradiționalismul încă există. Una dintre consecințele inegalității de gen este violența sau abuzul. Acesta reprezintă exercitarea puterii bărbatului asupra femeii sau invers.
– Ce trebuie să se întâmple ca schimbarea să fie una mai rapidă și eficientă?
Înainte eram mai optimistă, dar consider că statul și societatea ar trebui să aibă o poziție foarte dură aici. Fiecare ar trebui să se implice: ai auzit un caz, asiști la un caz de violență, imediat suni și le raportezi organelor competente. Din păcate, spiritul civic de responsabilitate încă lipsește la noi. De aceea trebuie să vorbim mai mult despre servicii gratuite, despre unde și cum să se adreseze victimele.
La acest aspect trebuie de lucrat foarte mult, inclusiv asupra iresponsabilității sau indiferenței autorităților care nu iau în serios cazurile de violență raportate către organele competente. Asta și este motivul pentru care penitenciarele sunt pline de femei care în situații de violență și abuz și-au făcut singure dreptate. Avem cazul Victoriei Lungu, ca exemplu.
Subiectul inegalității de gen este profund și infinit. Încurajez femeile să tindă spre o solidaritate feminină. Sper că peste o generație vom putea ajunge la un raport de măcar 40/60%. Dar mă bucură progresele mici pe care le facem și implicarea mass-media este foarte benefică în promovarea acestei mișcări.
Mulțumim mult!