Biserica de rit vechi „Acoperământul Maicii Domnului” din Cahul
Biserica de rit vechi „Acoperământul Maicii Domnului” din Cahul fost construită în perioada anilor 1882-1892 de către lipovenii cahuleni, la insistența Arhiepiscopilor de Moscova, Antonie și Savatie. A fost sfințită la 19 octombrie 1892 cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”.
Biserica rit vechi din Cahul a fost construită din cărămidă roşie, cu o lungime de 32 m și 13 m lățime, are vitralii color şi uşi ferecate, o chilie şi o bibliotecă cu carte veche bisericească din sec. XIX și o impresionantă colecție de icoane pictate pe lemn din sec. XVIII-XIX.
Edificiul a fost construit din donațiile lipovenilor și cu sprijinul financiar al Sinodului Bisericii ruse și poartă amprentele stilistice ale eclectismului. A rezistat multor evenimente din istoria urbei: războiului, perioadei comuniste, câtorva tentative de a o demola, perioadei în care era folosită drept dpozit pentru substanțe chimice.
CITEȘTE ȘI: Lipovenii – istoria şi realitatea unei comunităţi
În perioada sovietică, în urma eșuării tentativei de distrugere a locașului cu ajutorul tancurilor (mărturie fiind crăpăturile din pereți), în anul 1962 biserica a fost închisă și transformată în depozit militar.
Clopotniţa s-a năruit, picturile murale nu s-au mai păstrat în varianta lor iniţială. După ce a fost reparată în anul 1913, a fost închisă în 1963, când a fost lichidat şi cimitirul din preajmă.
În 1989, adunarea generală a comunității lipovenești a condamnat acțiunile puterii sovietice care a închis biserica și a înaintat o solicitare către Sovietul orășenesc Cahul cu privire la restabilirea biericii de rit vechi la Lipovanca și înregistrarea comunității religioase de rit vechi.
Decizia a fost adoptată pe data de 18 mai 1989 de către Comitetul executiv al Sovietului orășenesc Cahul.
Acordul de a restabili biserica, localnicii au obținut-o abia în 1992. Lucrările de reconstruire şi restaurare a bisericii au fost încheiate abia în anul 1999.
În prezent, în biserică se oficiază slujbe pentru creștini ortodocși de rit vechi.