Publică un anunț
piatasud.md

Bugetul municipal pe înțelesul cetățenilor

Bugetul municipal pe înțelesul cetățenilor

Implicarea civică în procesul decizional public este considerată un element obligatoriu pentru o societate democrată.

Pentru o implicare civică eficientă este nevoie să existe deschiderea APL, un cadrul de reglementare, precum și un șir de instrumente și mecanisme participative, care ar asigura informarea, consultarea și participarea cetățenilor în procesul decizional din localitatea sa.

Un astfel de instrument participativ reprezintă „Bugetul pentru cetățeni”, care este o formă alternativă și incluzivă de reprezentare a bugetului local (aprobat și/sau executat) preponderent cu utilizarea info-graficelor, astfel transformând  multitudinea de tabele complexe despre buget într-un raport de analiză info-grafică accesibil pentru toți cetățenii.

Odată informat despre sursele de venit și cum sunt cheltuiți banii publici, cetățeanul este încurajat să se implice cu propuneri concrete privind taxele locale, priorități de cheltuire sau chiar activități de interes public ce merită să fie finanțate din bugetul local.

Până în prezent, în cadrul Proiectului ”UN PAS ÎNAINTE SPRE DEZVOLTAREA COMUNITĂȚII”, implementat de AO „Pas cu Pas regiunea Sud”, au fost elaborate 3 rapoarte de analiză a bugetului mun. Cahul:

În scurt timp, odată cu publicarea proiectului de buget pentru anul 2021, echipa de proiect va veni cu o nouă analiză , astfel ca mai mulți cetățeni să poate să se implice în consultări publice privind bugetul local,  determinând ca varianta aprobată a bugetului să reprezinte cât  mai bine nevoile cetățenilor.

Aceste materiale informaționale au fost elaborate în cadrul Proiectului ”UN PAS ÎNAINTE SPRE DEZVOLTAREA COMUNITĂȚII”, implementat de AO „Pas cu Pas regiunea Sud” în cooperare cu Fundația Est-Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare din resursele financiare acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Articole similare