Publică un anunț
piatasud.md

Antrenorul campioanelor

Petru Dragomir este antrenorul principal al echipei de fotbal feminin „Maximum” din Cahul. Antrenează echipa de la fondare, din 2014. Împreună au trecut prin multe, iar anul acesta, echipa a devenit Campioana Republicii Moldova la fotbal. 

„Am început activitatea de antrenor în anul 1987. Prima dată am lucrat în fotbalul feminin în anii 1990-1993, dar s-a desființat echipa pentru că nu am avut susținere financiară. În 2014 am selectat altă grupă și am început să antrenez. Acum avem trei grupe. Am făcut selecția în echipă pentru fete de opt, nouă și zece ani. Avem echipa U16 (până la 16 ani) și echipa din Divizia Națională” ne spune Petru Dragomir. 

Anul acesta, antrenorul a împlinit 52 de ani de când practică fotbalul. A jucat toată viața în Cahul, a reprezentat orașul și a jucat pentru diferite organizații. În 8 ani de când antrenează fetele de la Maximum a reușit să aducă echipa pe prima treaptă în clasamentul național. 

„Fotbalul este unicul sport căruia i se spune Măria Sa. De aici se trage dragostea față de acest sport. Fotbalul feminin este și mai interesant, pe alocuri, pentru că fetele sunt mai dure, nu iartă supărările pe teren și e mai interesant să le ghidezi. Dacă jucătoarea ascultă și execută toate indicațiile, atunci fotbalul e calitativ. Dacă jucătoarea nu ascultă (nu cooperează), deja începem să lucrăm psihologic, să explicăm, să discutăm. Acum suntem în evoluție și sper că totul va continua așa”. ne-a mai declarat Petru Dragomir. 

Spune că este adeptul metodelor tradiționale de pregătire a echipelor de fotbal, cu toate că nu toți colegii îi împărtășesc viziunile. Pentru antrenor cea mai importantă apreciere a muncii este rezultatul pe care îl arată echipa pe teren, dar și nivelul la care ajung jucătoarele. 

„E foarte greu să obții rezultate în jocurile de echipă. Dar dacă aduni echipa, le înveți să se respecte și să se iubească, ele devin ca surorile și joacă una pentru toate-toate pentru una. Punem accent pe tehnica de joc, pe atenția periferică, pentru ca ele să evolueze. Încercăm să organizăm astfel de antrenamente, încât fetele să înceapă să gândească strategii. Cum se spune – în fotbal ai mai puțin de o secundă pentru a lua o decizie și doar evoluția jocului îți va arăta dacă ai avut sau nu dreptate” punctează Petru Dragomir. 

Acest produs a fost realizat de către Ziua de Azi Cahul, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Articole similare