Publică un anunț
piatasud.md

Cahul – ai maraton

Cahul – ai maraton

Pe 27 mai, în Cahul a avut loc în premieră un maraton la 10 km. La acesta au participat peste 300 de sportivi, o bună parte dintre aceștia venind din întreaga țară.

Distanța de 10 km a presupus două ture a orașului pe străzile centrale: prospectul Republicii, str. Ștefan cel Mare, str. B.P. Hașdeu și str. I.V. cel Cumplit. Startul și finișul a fost amplasat în preajma Pieței Independenței din oraș.  

„Are loc un eveniment important în domeniul sportului – cursa maraton de 10 km. Acest eveniment are rolul să cultive dragostea față de sport și bineînțeles are loc în cadrul unui program mai amplu de activități pe parcursul acestui an – „Cahul – Capitala Națională a Tineretului”. Evenimentul este desfășurat cu suportul Ministerului Educație și Cercetării, este organizat de Asociația Perspectiva, Sporter și Primăria municipiului Cahul. Avem participanți din toată țara, iar prin aceasta cursă de maraton vom transmite un mesaj cât de important este un stil de viță sănătos și să avem cât mai mulți tineri care practică sportul pentru a avea o societate sănătoasă” ne-a declarat Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul. 

Desfășurarea cursei de maraton a presupus blocarea totală a străzilor, în asigurarea ordinii publice fiind implicat practic tot efectivul IP Cahul dar și trupele de carabinieri.

Cursa a durat mai mult de o oră, fiecare sportiv având posibilitatea să își înregistreze performanța personală. La eveniment au participat nu doar tinerii sportivi, au fost observați și persoane în etate dar și persoane cu nevoi speciale.  

„Sunt din Chișinău, am venit căci e cea mai iubită distanță a mea – 10 km. Am stabilit un record personal, cu 2 minute mai bine decât anul trecut. Sportul îl practic din copilărie, dar alerg de 2 ani. E foarte frumos, mulțumim organizatorilor pentru un așa eveniment” ne-a declarat Vladimir, unul dintre cei mai vârstnici participanți la maraton.

Toți participanții la maraton au primit medalii, iar primii trei clasați au fost decorați cu cupe.  

„În principiu a fost bine, spectatorii ne încurajau, aplaudau. Voluntarii foarte bine și-au făcut lucrul, opreau oamenii la zebră ca să nu intre pe carosabil. A fost foarte ușor, nu sunt alergător, dar știam că sunt mai puternic și mai iute ca băieții care participau la maraton. Am mai fost la Cahul, este frumos, unica problemă, ca și în toate orașele din țară, sunt drumurile. În acest an aceasta este a 6-a medalie” ne-a declarat Andrei Vrabie, câștigătorul maratonului de la Cahul.  

În organizarea maratonului, pe lângă forțele de ordine au fost implicați și un număr impresionant de voluntari.

„Este prima cursă de alergare care are loc în orașul Cahul. S-au adunat peste 300 de participanți, ceea ce ne bucură enorm. Sunt veniți oameni din toată țara, nu doar din orașul și raionul Cahul. Ne-am propus nu doar să dezvoltăm modul sănătos de viață, dar și să promovăm voluntariatul. În organizarea și desfășurarea maratonului s-au implicat peste 100 de voluntari” ne-a declarat Natalia Babără, coordonatoarea proiectului „Cahul – Capitala națională a Tineretului 2018”.

Cahul maraton 10 km este o activitate organizată în cadrul proiectului „Cahul – Capitala națională a Tineretului 2018”, proiect susținut financiar de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, implementat de către Primăria Municipiului Cahul în parteneriat cu un șir de organizații nonguvernamentale din oraș.

Articole similare