Publică un anunț
piatasud.md

Obține 100 mii lei pentru cartierul tău! Start apel de propuneri pentru bugetarea participativă la Cahul

Obține 100 mii lei pentru cartierul tău! Start apel de propuneri pentru bugetarea participativă la Cahul

Primăria municipiului Cahul anunță lansarea celei de-a IV-a ediții a programului de Bugetare participativă, pentru concursul de proiecte depuse de cetățeni, care vor fi implementate în 2023, se spune într-o postare pe pagina oficială de Facebook a Autorității locale.  

Bugetarea participativă este un proces derulat al patrulea an de către Primăria municipiului  Cahul prin care sunt susținute inițiativele civice ale cetățenilor.

Propunerile de proiect pot fi depuse până la 10 februarie 2023, și trebuie să se încadreze în prevederile, viziunea, prioritățile și obiectivele Strategiei de dezvoltare socio-economică a municipiului Cahul pentru perioada 2019-2025. Valoarea proiectelor depuse va fi cuprinsă în limitele de la 30 000,00 lei la 100 000,00 lei pentru fiecare proiect.

Prin programul Bugetarea Participativă a mun. Cahul a fost soluționată o problemă în IP Cahul // VIDEO

Proiectele aplicate trebuie să corespundă criteriilor și cerințelor prevăzute în Regulamentul privind bugetarea participativă: 

  • să corespundă unui obiectiv de interes general și celor incluse în Strategia de Dezvoltare socio-economică a municipiului Cahul 2019-2025;
  • să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în aria de competenţă a Primăriei municipiului Cahul şi care vizează un spaţiu public;
  • să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare;
  • să nu aibă un caracter comercial sau publicitar;
  • să nu aibă un caracter politic sau etnic;
  • să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante (întreţinere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare;
  • să fie clar delimitate în spațiu.
  • cofinanțarea proiectului (minim 10 %) fie prin atragerea resurselor financiare, fie prin contribuții non-monetare relevante activităților proiectelor.

Chiar dacă în Regulamentul privind procesul de bugetare participativă (Capitolul 6 punctul 1) prevede că pot fi expediate propuneri de proiecte pe adresa de email a Primăriei primariacahul@gmail.com, în anunțul primăriei se pune că: „Formularul de proiect care se completează, semnează de către reprezentantul grupului de inițiative și se depune, cu anexele aferente, până la termenul indicat, la sediul Primăriei municipiului Cahul, et.3, bir.305”. 

Servicii logopedice de calitate pentru elevi unei școli primare din Cahul // VIDEO

„Proiectele depuse vor fi evaluate, punctate de către Comisia de evaluare, după data de 10.02.2023 care în funcție de bugetul aprobat pentru acest Program pentru 2023, va selecta, aproba și va publica până la 01.03.2023 rezultatele concursului de proiecte” se spune în anunțul făcut de primăria Cahul, chiar dacă regulamentul aprobat de Consiliul municipal prevede că (Capitolul 5 punctul 2, lit. d)) prevede că selectarea proiectelor prin vot on-line de către locuitorii municipiului Cahul, care au împlinit 18 ani (pe platforma creată în acest scop pe pagina oficială a Primăriei).

Formularul de aplicare poate fi descărcat de aici. 

În cei 3 ani de implementare a procesului de bugetare participativă, în municipiul Cahul au fost implementate mai multe proiecte atât de amenajare a spațiilor publice cât și proiecte sociale a căror beneficiari au fost instituțiile publice din mun. Cahul. 

Valoarea totală a programului este de 1,5 milioane de lei, bani bugetari. 

FOTO// Copiii din Cotihana beneficiază de un teren de joacă modern

Articole similare