Cahul – din ce în ce mai aproape de a soluționa problema câinilor maidanezi // VIDEO
Câinii maidanezi de pe străzile orașului Cahul reprezintă o problemă dintotdeauna a comunității noastre. Periodic, administrația publică locală a încercat să identifice soluții pentru a asigura securitatea cetățenilor.
Practicile de reducere a populației câinilor fără stăpân erau diverse. Peste zece ani în urmă erau organizate grupuri de vânători care împușcau în stradă câinii care îi găseau. Practica dată avea un efect pe termen scurt, și crea o sumedenie de probleme. Cruzimea față de animale, pe atunci, nu ere un punct în Codul Penal.
O altă abordare a apărut în anul 2016, când a fost inițiată crearea unui azil pentru câinii maidanezi în gestiunea primăriei Cahul. Cetățenii erau însemnați să sesizeze angajații azilului ca aceștia să captureze câinii și să-i plaseze în azil. Dar tot nu s-a soluționat problema, în procesul de capturarea angajații azilului se loveau de o rezistență din partea cetățenilor care hrăneau în curțile blocurilor acești câini. Totodată, condițiile de întreținere a maidanezilor în azil, cu ușurință puteau fi calificate ca și cruzime față de animale.
Acum, s-a pornit pe o altă cale. Un grup de cetățeni activi au reanimat un ONG creat pentru a proteja animalele fără stăpân din mun. Cahul și încearcă, de comun cu primăria Cahul să stopeze înmulțirea acestora prin sterilizare.
„Ne aflăm pe teritoriul viitorului azil, la momentul de față avem proiectul de sterilizare. Avem 16 veliere temporare unde se întrețin câinii până la sterilizare și după sterilizare. Puteți vedea și cățeii care sunt in perioada de reabilitare după operație. Dacă câinele se simte bine, el este eliberat pe străzile orașului, vaccinat, deparazitat și nu prezintă nici un pericol pentru societate” ne-a declarat Olga Percemli, membra grupului de inițiativă.
Punctul de sterilizare se află în afara orașului. Pe teritoriul dat au fost amenajate veliere temporare pentru câinii care beneficiază de serviciile punctului de sterilizare. Câinii sunt ținuți în acesta locație circa o săptămână și eliberați din nou pe străzile orașului doar că deja nu mai prezintă nici un pericol pentru cetățeni. Beneficiarii punctului de sterilizare pot fi ușor identificați prin însemnul galben care le este aplicat pe ureche. De capturarea câinilor se ocupă 3 persoane dotate cu tot ce este necesar.
„Trei barbari care au o mașină specială, au cuști , am procurat instrumente speciale pentru prinderea cățeilor, dar oricum și ei întâmpină greutăți, sau sunt cățeii agresivi, fug. E complicat să prinzi un cățel care nu vrea sa fie prins” ne-a mai declarat Olga.
De sterilizare se ocupă veterinari specializați, care evaluează starea de sănătate a câinelui, după necesitate îi vaccinează sau le prescriu tratament. Pe stradă, după sterilizare, câinele ajunge deparazitat. Activiștii speră mult în conlucrarea cu cetățenii pentru a captura câinii și a-i steriliza.
„Dacă aveți în curte, persoane care hrănesc acești căței, ei vin în brațe, ne telefonați, ni-l transmiteți și peste o săptămână se întoarce. Când câinele vine la noi, îl fotografiem și pe fotografie scriem unde a fost prins și le postam pe pagina noastră de facebook” a mai declarat Olga.
Potrivit activistei, sterilizare câinilor este cea mai umană metodă de a rezolva problema câinilor maidanezi din stradă. Câinii nu se înmulțesc, dispare tendința de a forma haite, masculii devin mai putin agresivi.
Potrivit organizației, actualmente, pe străzile mun. Cahul sunt peste 2 mii de câini fără stăpâni. În cele câteva luni de activitate, prin punctul de vaccinare au trecut peste 50 de câini, iar în viitorul apropiat se așteaptă la creșterea numărului de câini tratați.
„Au trecut timpurile când se făceau grafice de împușcare pe străzi. În comun cu societatea civilă am creat un punct de sterilizare a câinilor. Îndemnăm cetățenii să contribuie, să se implice la partea de a prinde acești câini care sunt în stradă. Este un proces de durată, dar este cel mai eficient. Vrem prin acest proces să oferim o educație cetățenilor de a avea grijă, de a avea o atitudine respectuoasă față de animale, dar nu numai de a arăta cu degetul că sunt câini în stradă.
Cei care doresc să adopte sau să se implice cu suport material vom aprecia, e un efort comun al întregii comunități” cne-a declarat Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul.
Potrivit edilului, în bugetul pentru anul viitor vor fi prevăzuți bani pentru a susține și impulsiona activitatea punctului de sterilizare a câinilor maidanezi.
Punctul de sterilizare găzduiește și cățele cu pui, iar activiștii, în special activistele, au demarat o practic de a împărți cățeii în stradă celor care au nevoie de un animal de companie.
„Am ieșit în piață ca să încercăm să dăm cățelușii. Primim sunete din oraș, avem chemări că sunt mulți cățeluși. Încercăm cumva să rezolvăm această situație. În fiecare weekend, sâmbăta și duminica, ne puteți găsi pe acesta porțiune, str. A. Mateevici intersecție cu str. M. Eminescu. În mare parte încercăm să vedem cui îi dăm acest cățel, unde merge, cu ce se va hrăni, dacă familia are posibilitatea de a întreține acest animal. În luna octombrie au fost dați peste 50 de căței, in noiembrie deja sunt peste 25 de căței adoptați” ne-a mai spus Olga.
Material realizat în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.