Cadre didactice din Cahul, alături de alți profesori din țară, participă la un program cultural și educațional la Iași

Cadre didactice din Cahul, alături de alți profesori din țară, participă la un program cultural și educațional la Iași
Sursa: MEC

100 de profesori din instituțiile de învățământ alolingve din mai multe raioane ale țării vor participa la cursuri de limbă, literatură și civilizație românească la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Cursurile se vor desfășura în perioada 14-31 iulie 2025 și sunt organizate în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, Ministerului Educației și Cercetării din România și Ambasada României la Chișinău.

Cursurile includ sesiuni intensive de predare a limbii române, adaptate nivelului de cunoaștere al participanților, activități metodologice, precum și un program cultural, care cuprinde vizite ghidate și alte activități de familiarizare cu patrimoniul cultural și istoric al orașului Iași.

Profesorii beneficiari au participat la un eveniment comun unde au avut oportunitatea de a se cunoaște și a discuta cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și ai Ambasadei României de la Chișinău.

Prezentă la eveniment, Valentina Olaru a subliniat importanța acestei inițiative pentru promovarea limbii și valorilor românești în rândul cadrelor didactice din școlile alolingve.

„Această inițiativă contribuie la dezvoltarea competențelor lingvistice și metodologice ale profesorilor din școlile cu predare în altă limbă decât româna. Participarea la aceste cursuri le oferă cadrelor didactice nu doar posibilitatea de a-și consolida competențele profesionale, ci și de a-și aprofunda cunoștințele despre limba, cultura și civilizația românească. Ne bucurăm că, în acest an, putem oferi această oportunitate unui număr dublu de cadre didactice față de anul trecut”, a spus Valentina Olaru, secretar de stat al MEC.

img 4186

La rândul său, Ovidiu Viorel Năftănăilă, prim-colaborator al Ambasadei României la Chișinău, a menționat:

Anunțuri de pe piatasud.md

„Este o onoare pentru partea română să contribuie la procesul de modernizare a educației din Republica Moldova și să sprijine promovarea limbii române ca factor de coeziune și dezvoltare. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași devine, astfel, un spațiu al întâlnirii, învățării și schimbului de experiență pentru dascăli din Republica Moldova.”

img 4211

Cei 100 de participanți provin din municipiile Chișinău și Bălți, raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Dubăsari, Edineț, Fălești, Glodeni, Orhei, Rîșcani, Sângerei, Soroca, Ștefan Vodă, Taraclia, Ungheni, din UTA Găgăuzia, dar și din instituții de învățământ general din stânga Nistrului și orașul Tighina, aflate în subordinea Ministerului Educației și Cercetării.

De asemenea, participă cadre didactice din învățământul profesional-tehnic din municipiile Comrat și Ceadîr-Lunga, precum și formatori ai Programului național pentru învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2023–2025.

Anul trecut, 53 de profesori au participat la cursuri de studiere a limbii române la Iași, iar extinderea acestui program în 2025 reflectă angajamentul comun al autorităților de pe ambele maluri ale Prutului pentru susținerea unei educații de calitate și promovarea limbii române în Republica Moldova.

ziuadeazi.md
Susțineți financiar proiectul nostru