Mai mulți toboșari din raionul Cahul și-au dat întâlnire la Văleni pentru a se întrece în măiestria de a bate toba. Autoritățile locale în acest fel au dorit să valorifice potențialul zonei și să promoveze valorile tradiționale locale, mai ales că satul Văleni este locul unde trăiește cea mai vestită toboșară din Moldova - Lidia Bejenaru, bunica care bate toba.
,,Ne simțim foarte bine și mulțumim că nu au uitat de noi, că ne-au făcut și nouă invitație la festivalul tobelor. Parcă trec toate din noi, mai întinerim așa. Satul Văleni e un punct de atracție turistică, datorită Zdub-ilor (formației Zdob și Zdub) care m-au invitat la Eurovision și am luat locul 6”, a comunicat Lidia Bejenaru, cunoscută ca ,,bunica care bate toba".
Festivalul a început în jurul orei 11:00 cu o paradă a colectivelor folclorice din raionul Cahul, care au mers pe străzile din Văleni către locația festivalului: un loc pitoresc în nemijlocita apropiere a „cărării lui Petru Rareș” o altă destinație turistică a zonei.
,,Încă cu câțiva ani în urmă, având o activitate la muzeu, tinerii noștri au venit cu ideea că ar fi bine la noi în localitate, având-o pe bunica, care este mascota localității noastre, să avem și un festival al tobarilor. Fiind un sat în care toba se bate de la mic la mare, ne-am propus să organizăm acest festival frumos în Lunca Prutului de Jos, un festival inedit care adună astăzi multă lume bună și în care tradiția se combină cu modernul. Avem un patrimoniu natural, avem oameni deschiși să-și primească oaspeții, oameni care și-au deschis casele, care știu că atunci când vin oaspeți în localitate le pregătim mese bogate și îi primim cu tot ce avem noi mai gustos. Anume felul nostru de a fi, al vălenașilor, cred că asta îi atrage pe oameni.", ne-a transmis Mariana Balușca, liderul grupului de inițiativă din satul Văleni, raionul Cahul.
La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai altor APL-uri din raionul Cahul, care au venit cu mesaje de felicitare pentru organizarea acestui eveniment.
,,Am onoarea să adresez din partea primăriei comunei pe care o reprezint, Larga Nouă, sincere felicitări pentru organizarea acestei frumoase sărbători. Vreau să aduc sincere mulțumiri, în primul rând, doamnei primar de la Văleni, secția culturii Consiliului Raional pentru invitație. Cu certitudine, această frumoasă sărbătoare va rămâne mult în memoria noastră...Însăși muzica prin definiție este un element care unește oamenii, transmite ideile...Indiferent de națiune, credință sau limbă – cultura, tradițiile și obiceiurile noastre moldovenști sunt elemente specifice care ne definesc ca neam și națiune și ne unesc indiferent în care colț al lumii ne-am afla.”, a transmis Mihail Focșa, primarul comunei Larga Nouă.
Chiar dacă afară temperatura depășea 35 grade Celsius, aceasta nu a fost un impediment pentru amatorii frumosului să vină la festival, să viziteze expozițiile cu vânzare a meșterilor populari din zonă, sau să participe la masterclass-urile de preparare a bucatelor tradiționale.
,,Suntem la noi la sărbătoare, la Văleni, la Toba Fest, așteptăm lumea să vină. Suntem pregătiți cu diferite bucate, cântece bune, voie bună și nu avem decât să-i primim și să facem o surpriză frumoasă. Nu demult noi am câștigat un trofeu grandios - ,,Cel mai bun sat de vacanță” și ne mândrim că noi ne-am unit eforturile împreună și iată că acest succes ne-a reușit. În Văleni găsiți case rurale, muzee, o baltă bogată în păsări și în Văleni bate inima altfel, aici oamenii sunt primitori, întotdeauna vin cu o vorbă bună, cu un pahar de vin, cu o plăcintă caldă și se îmbină utilul cu frumosul și se primește ceva frumos.”, ne-a spus Svetlana Vodă, reprezentantă a Casei Rurale ,,La Savetuca”, ansamblul ,,Vălenășițele”.
Cu bucate alese a venit la eveniment și Viorica Ciobanu, locatară a satului Văleni, Pensiunea rurală ,,La bunica Clava”.
,,Am venit astăzi la festival cu pâine de casă, sărmăluțe și cu posmezi cu brânză.
Suntem fericiți că satul nostru Văleni este un sat de vacanță și este printre primele în lume și că putem să adunăm atâta lume frumoasă într-o sărbătoare culturală atât de minunată. Se remarcă prin faptul că avem locuri pitorești, oameni minunați, avem tradiții, obiceiuri pe care le respectăm și primim pe toată lumea din toată inima.”, ne-a comunicat Viorica Ciobanu de la pensiunea rurală ,,La bunica Clava”, Văleni.
Unii chiar au dansat și o sârbă și horă, în acompaniamentul toboșarilor și a unui taraf.
,,Sunt din dinastia lăutarilor, raionul Cahul, satul Roșu. Învăț la Soroca, Colegiul de Arte ,,Nicolae Botgros" la specialitatea de contrabas...La mine aproape toată familia, mama, tata, cântă la tobă, pe mine tata m-a învățat să fiu tobar și moșul tot...", ne-a relatat Andrian Ababi, toboșar din satul Roșu, raionul Cahul
Seara s-a finalizat cu un concert susținut de Lupii lui Alex Calancea și Surorile Osoianu.
Autoare: Bianca Gorlenco