În perioada iunie – octombrie 2025, Comunitatea Religioasă Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din satul Ghioltosu, raionul Cantemir, aflată sub jurisdicția Episcopiei Basarabiei de Sud, implementează proiectul intitulat „Biserica Ortodoxă Română din satul Ghioltosu – Un Altar pentru eternitate”, cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.
Proiectul are ca scop completarea procesului de dotare a bisericii parohiale din satul Ghioltosu cu mobilier bisericesc sculptat, necesar desfășurării în bune condiții a slujbelor religioase și creării unui spațiu liturgic autentic, în spiritul tradiției ortodoxe românești.
Construcția bisericii a început în anul 2021, ca răspuns la nevoia credincioșilor din comunitate de a avea un locaș de rugăciune propriu, unde să-și poată trăi credința și să fie împreună în jurul valorilor Bisericii. Până în prezent, partea exterioară a bisericii a fost finalizată, iar în interior au fost demarate lucrările de pictură în tehnica frescă.
Un pas important a fost făcut în anul 2024, când, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, a fost achiziționată și montată catapeteasma, piesa centrală a mobilierului liturgic ortodox.
Etapa actuală a lucrărilor prevede dotarea completă a bisericii cu mobilier sculptat în lemn, realizat în stil tradițional românesc.
Prin realizarea acestui proiect, se încheie o etapă importantă în procesul de edificare și funcționalizare a bisericii parohiale din Ghioltosu, transformând-o într-un adevărat altar pentru eternitate – un spațiu sacru menit să dăinuiască peste generații.
Totodată, proiectul contribuie la consolidarea identității românești și a vieții bisericești în sudul Republicii Moldova, oferind comunității locale un reper de stabilitate spirituală, apartenență națională și continuitate culturală.
Datorită finanțării obținute de la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” va achiziționa strană mireni (34 buc), banchetă Sf. Altar (10 buc), tron arhieresc (2 buc), tetrapod (2 buc), strană cântăreți (1 buc), analog (2 buc), baldachin Sf. Moaște (1 buc).
Valoarea proiectului este de 262.500 lei, din care 248.980 lei - finanțare nerambursabilă oferită de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.