Cu piatra de temelie pusă în 2014, cu finanțare generoasă din partea Guvernului României, cu zeci de milioane de lei cheltuite până în prezent, noul sediu al Teatrului Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul încă nu este gata, scrie Ziarul de Gardă.
Lucrările s-au împotmolit, practic, la ultima etapă. Edificiul proaspăt construit a început să dea semne de uzură, în timp ce autoritățile dau vina pe unele circumstanțe neprevăzute, inclusiv pe situația pandemică. Termenul dării în exploatare a fost depășit, antreprenorul care făcea lucrările a decedat, iar cartea tehnică a clădirii a dispărut.
În acest răstimp, în R. Moldova s-au schimbat șase miniștri responsabili de cultură și opt guverne. Peste 30 de milioane de lei au fost cheltuite până în prezent, inclusiv pe achiziții criticate de Curtea de Conturi și ar mai fi necesare încă aproape 13 milioane de lei pentru ultimele lucrări. Trupa teatrului își prezintă spectacolele într-o sală mică a unei clădiri vechi și așteaptă cu disperare momentul când, în sfârșit, va putea juca pe scena nouă.
Clădirea veche, încă funcțională, a teatrului din Cahul și clădirea nouă, nefinalizată, sunt aproape una de cealaltă. Le desparte micul parc din oraș, pe care actorii îl traversează și de câteva ori pe zi, deoarece fac repetiții când în deal (la sediul vechi), când în vale (la sediul nou), unde este amenajată doar o sală de repetiții, la parter.
Cabinele actorilor și oficiile administrative, situate la al doilea, al treilea și al patrulea nivel, sunt mobilate, dar încă nu au fost instalate rețelele de comunicații. Cablurile electrice atârnă din tavane, iar băile nu sunt conectate la apă. Sala de spectacole, prevăzută pentru aproape 300 de locuri, are pereții necăptușiți, nu sunt instalate fotoliile care zac în cutii în spatele scenei mari, fiind cumpărate încă acum trei ani.