Publică un anunț
piatasud.md

Cahulenii s-au trezit azi dimineața cu mașinile acoperite cu un strat galben de praf. Află ce e asta

Cahulenii s-au trezit azi dimineața cu mașinile acoperite cu un strat galben de praf. Află ce e asta

Un nou val de praf saharian a ajuns în România și Moldova, aducând cu el un strat fin de nisip care s-a depus pe mașini și alte suprafețe. Fenomenul a fost resimțit în special în sudul și nord-estul țării, unde precipitațiile din noaptea de marți spre miercuri au contribuit la fixarea prafului.

Meteorologii din România au avertizat că particulele de praf saharian vor continua să se depună până la ora 13:00, după care concentrația lor ar trebui să scadă treptat.

Acest val de praf saharian a afectat anterior Grecia, unde a provocat o furtună de nisip care a colorat cerul în nuanțe intense de portocaliu, oferind un spectacol impresionant la apus. Vântul puternic a adus cu el particulele de praf și în capitala elenă, Atena.

Pe lângă disconfortul creat de depunerea prafului, valul de căldură asociat cu norul de praf saharian a dus la creșterea temperaturilor în regiune. În Creta, termometrele au indicat peste 30 de grade Celsius, iar vântul puternic a provocat peste 20 de incendii de vegetație în doar 24 de ore.

„În perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi (23 aprilie) şi în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie)”, precizează ANM din România.

Agenția de Mediu din Moldova încă nu a venit cu un comunicat.

Articole similare