Publică un anunț
piatasud.md

Municipiul Cahul va fi iluminat în totalitate cu suportul Uniunii Europene!

Municipiul Cahul va fi iluminat în totalitate cu suportul Uniunii Europene!

O problemă critică a municipiului Cahul prezintă și insuficiența sistemelor de iluminat stradal, care sunt activitățile în diminuarea acesteia și care este modul desfășurării ne relatează primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, în cadrul emisiunii inDIRECT.

NICOLAE DANDIȘ:  „Deseori vorbeam despre finanțarea iluminatului stradal public. Este o problemă la modul direct de vizibilitate și siguranță a cetățenilor. Cu ajutorul susținerii financiare a UE vrem să creăm un sistem pentru iluminarea stradală.  În cadrul programului EU4MOLDOVA: Regiuni Cheie a fost aprobat o proiectare integrală a întregului oraș, ce constă într-o programă digitală smart care include o hartă pe tot întregul orașului, unde orice defecțiune o putem observa în timp real de pe un singur dispozitiv.”

Termenul cât și procesul implementării este unul vast, iar procedura necesită muncă și timp. Bugetul acestui proiect nu este unul din cele mai micii, însă toate sunt bine stabilite și puse la punct. Acest domeniu este inclus și în lista de proiecte a programului național pilot „Oraș poli de creștere” în care bugetul estimativ constituie 10 milioane. 

NICOLAE DANDIȘ:  „Până la anul nou plănuim să fie gata documentația și imediat după anul nou, va fi anunțată licitația pentru lucrări. În funcție de bugetul total necesar vom vedea și alte surse în afară de susținerea în cadrul programul EU4CAHUL, inclusiv și cofinanțări. Vom găsi surse care integral să se realizeze acest program anul viitor, nu vreau să lucrez pe jumătate de măsura, dacă facem canalizarea sau iluminatul atunci 100%, pentru că această parcelare are foarte multe dezavantaje.”

Deasemeni au fost incluse în acest sistem de proiectare și două stații de alimentare cu energie electrică a automobilelor în municipiul Cahul.  

„Acest program EU4CAHUL  al Uniunii Europene ne vine cu un suport financiar semnificativ pentru proiecte foarte mari, dar și foarte necesare cum ar fi parcul central, ghișeul unic, sistem de iluminat stradal, dotarea întreprinderilor municipale ș.a.”, punctează primarul municipiului Cahul.

Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare