Lucrările de renovare ale Parcului Central din Cahul sunt în toi //FOTO

Lucrările de renovare ale Parcului Central din Cahul sunt în toi //FOTO

Chiar dacă ultimii ani aspectul Parcului Central “Grigore Vieru” din Cahul, nu a fost tocmai la nivelul așteptării multora, totuși acesta este  una din cele mai populare zone de agrement pentru locuitorii municipiului.

În prezent, grație suportului generos al Uniunii Europene, dar și aportului autorităților publice locale, Parcul a primit șansa de “a renaște” și a se transforma în totalitate.

“Mă bucur că în sfârșit a ajuns și rândul parcului central să fie renovat, pentru că aleile erau în stare deplorabilă, era practic imposibil să te plimbi cu copilul prin parc, mai logic era să îl înconjori”, spune o tânără mamă.

Astăzi, teritoriul parcului arată ca un adevărat șantier, lucru ce demonstrează că lucrările sunt în toi. Se lucrează intens la pavarea și iluminarea aleilor, plantarea arborilor decorativi, crearea unui sistem de irigare, construcția unui havuz muzical și instalarea mobilierului urban.

„Renovarea parcului este un proiect prioritar pe care ni l-am propus în acest an. Va fi construit în fața monumentului „Ioan Vodă cel Cumplit” un havuz. Practic deja se pune fundația acestui havuz. De asemeni vor fi două cișmele cu apă pe teritoriul parcului. Este vorba despre reconstrucția aleelor, iluminatul pe tot teritoriul parcului. Acolo unde vor fi pilonii de iluminat am prevăzut posibilitatea de a putea fi încărcat un telefon, ar putea fi prize. De asemenea am discutat cu operatorii care furnizează servicii de internet pentru a instala serviciul de wifi pe tot teritoriul parcului. Ce ține de mobilier urban: bănci, coșuri de gunoi și nu mai puțin important completarea parcului cu arbori”, a declarat Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul , în cadrul emisiunii InDirect, a ziuadeazi.md.

Tot într-un interviu oferit portalului nostru, Peter Michalko, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, explică de ce sunt atât de importante investițiile europene pentru orașul Cahul.

“Cahul este o alegere firească, fiind un centru important la sudul țării. Este și regiune vecină cu Uniunea Europeană și cine dacă nu locuitorii orașului Cahul Trebuie să simtă acest parteneriat și impactul pentru calitatea vieții care vrem să o vedem în toată țara. Este foarte important să aducem oamenilor rezultate tangibile cât mai devreme și cât mai aproape de prioritățile pe care ei le au și le simt în viața de zi cu zi”, a subliniat oficialul.

“Parcul este unul din puținele locuri din oraș unde poți să vii să te relaxezi, împreună cu familia sau prietenii, doar că nu prea aveam multe alternative de agrement, băncile nu s-au pastrat de-a lungul timpului, terenurile de joacă pentru copii s-au distrus, sper ca după ced va fi restaurat, oamenii vor începe să prețuiască lucrurile frumoase”, a menționat un alt locuitor al orașului.

Parcul Central „Grigore Vieru” are o suprafață totală de 6 hectare şi este un nod de conexiune a centrului cu alte sectoare din municipiu. Pe teritoriul parcului se află Catedrala „Sfântul Mihail şi Gavriil”, monumentul lui Ioan Vodă cel Cumplit, bustul lui Grigore Vieru, iar în imediata vecinătate a parcului este clădirea Teatrului „Bogdan Petriceicu Haşdeu” şi Muzeul Ținutului Cahul.

Suma totală a acestui proiect este de 12 milioane lei dintre care 1,8 milioane lei este contribuția bugetului local.

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ

Articole similare