Publică un anunț
piatasud.md

Ce riști dacă conduci în stare de ebrietate? Câteva exemple bazate pe sentințele instanței

Ce riști dacă conduci în stare de ebrietate? Câteva exemple bazate pe sentințele instanței

Sute d ore de muncă în folosul comunității, anularea dreptului de a conduce mijloacele de transport și închisoarea până la 1 an – sunt pedepsele aplicate șoferilor care conduc mijloacele de transport în stare de ebrietate. 

Am analizat site-ul Judecătoriei Cahul, unde sunt publicate hotărârile pe astfel de dosare. Șoferi depistați băuți la volan, care au provocat accidente sau nu dețineau permisul de conducere. Am selectat câteva cazuri, pentru a prezenta practica judiciară pe astfel de cazuri. Evident, pedepsele se stabilesc în dependență de mai mulți factori, iar acestea pot fi contestate la Curtea de Apel. 

Spre exemplu, un șofer care la mijlocul lunii aprilie 2024 a provocat un accident rutier și a refuzat testarea cu alcooltestul a fost condamnat de prima instanță la muncă neremunerată în mărime de 240 ore cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. 

Un alt șofer, în mai 2022, a fost implicat într-un accident rutier în urma testării alcooscopice cu aparatul „Drager” de către colaboratorii INSP, drept rezultat, s-a constat că concentraţia de alcool în aerul expirat constituie 0,79 mg/l. Prin hotărârea instanței pronunțată în aprilie 2024, i s-a aplicat pedeapsa sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității pe un termen de 240 ore, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. 

În luna mai 2024, un șofer a fost implicat într-un accident rutier minor, iar în urma testării cu aparatul „Drager” s-a constatat că concentrația vaporilor de alcool în aerul expirat de acesta constituia 0,9. Bărbatului, de asemenea, ia fost aplicată pedeapsa sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității pe un termen de 240 ore, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. 

Printr-o altă hotărâre a instanței, unui șofer a cărui rezultat al testului fiind 1,02 mg/1 a vaporilor de alcool în aerul expirat ia fost aplicată pedeapsa sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității pe un termen de 210 ore. 

Un bărbat care nu deținea permis de conducere și stopat de polițiști la volanul unui automobil, iar concentraţia vaporilor de alcool în aerul expirat este de 0,97 mg/l.  Și din nou, instanța i-a aplicat pedeapsa sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității pe un termen de 210 ore.

O altă pedeapsă aplicată de instanțele de judecată este detenția cu termen de până la 12 luni. 

Spre exemplu, un bărbat după ce a consumat băuturi alcoolice, a urcat la ghidonul motocicletei de model „Viper”, fără numere de înmatriculare nu s-a supus solicitărilor polițiștilor de a stopa, iar după ce a stopat și a fost testat cu aparatul Drager, s-a constatat o concentrație a vaporilor de alcool etilic în aerul expirat de 1,36 mg/l. Instanța a hotărât aplicarea pedeapei cu închisoare pe un termen de 8 (opt) luni, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu suspendarea condiționată pe un termen de probațiune 5 (cinci) ani. 

Potrivit portalului instanțelor, doar în luna aprilie 2024, au fost pronunțate 38 de hotărâri de către judecătorii Judecătoriei Cahul pe Articolul 264[1]. Conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanţe. 

Articole similare