Ce trebuie să cunoști despre polița medicală în 2025
Polița medicală nu se va scumpi în 2025 și va constitui, în continuare – 12.636 de lei. Totuși, persoanele care se vor asigura în mod individual, în primele trei luni ale noului an, se vor bucura de mari facilități. Angajații vor contribui în continuare cu 9% din salariu pentru asigurarea medicală, potrivit platformei delucru.md.
Numărul celor care achită prețul integral al poliței medicale, de peste 12 mii de lei, rămâne destul de mic. Nimeni nu va scoate din buzunar această sumă dacă o va procura în primele 3 luni ale anului, adică până la data de 31 martie 2025. Totuși, o bună parte dintre cetățeni își procură polița medicală abia când au nevoie de o operație costisitoare.
„Pentru a sprijini și mai mult cetățenii, a fost eliminată obligativitatea de achitare a primei de asigurare în sumă fixă pentru proprietarii de terenuri cu destinație agricolă, care fac parte concomitent din categoriile de persoane neangajate, asigurate de Guvern, sau care prezintă dovada aflării peste hotarele țării mai mult de 183 de zile calendaristice pe parcursul anului. Această măsură reflectă responsabilitatea CNAM de a adapta legislația la realitățile sociale și economice actuale”, susține Ion Dodon, președintele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
Categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual:
Persoanele fizice neangajate, cu domiciliul în Republica Moldova, care se includ în una din următoarele categorii: a) proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă, excepția grădinilor şi loturilor pentru legumicultură, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau folosinţă pe bază de contract (1264 lei)
b) fondatorii de intreprinderi individuale (2527)
c) persoanele fizice care, pe bază de contract, iau în arendă sau folosinţă terenuri cu destinație agricolă, cu excepția grădinilor şi loturilor pentru legumicultură;
d) titularii de patentă de întreprinzător; (2.527 lei)
d) persoanele fizice care desfăşoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor (1.895 lei)
e) persoanele fizice care dau în arendă unități de transport, încăperi, utilaje şi alte bunuri materiale, cu excepția terenurilor cu destinaţie agricolă, cu excepția grădinilor şi loturilor pentru legumicultură: 2527 lei
f) persoanele fizice care desfăşoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau de obiecte ale regnului vegetal (2.527 lei)
2. Mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătoreşti, experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreții, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activității, neangajaţi, care au obţinut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege. (5054 lei)
2. Persoanele neangajate care exercită independent profesiunea de medic de familie în una dintre formele de organizare a activității profesionale prevăzute de Legea ocrotirii sănătății nr.411/1995 (5.054 lei)
3. Alţi cetăţeni ai Republicii Moldova, străinii titulari ai dreptului de şedere permanentă şi beneficiarii de protecție internațională, care nu sînt angajaţi şi nu fac parte din nici una din categoriile enumerate şi nu sînt asigurate de Guvern, conform art.4 alin.(4) din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, care fac dovada aflării în Republica Moldova pentru cel puțin 183 de zile(pe parcursul anului bugetar) (2.527 lei)
4. Străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova pentru reîntregirea familiei, pentru studii, pentru activităţi umanitare, de voluntariat sau religioase şi care nu sînt angajaţi, dacă tratatele internaţionale nu prevăd altfel.
Ce servicii acoperă polița de asigurare medicală obligatorie?
Orice persoană asigurată poate beneficia gratuit de următoarele servicii:
- Examene medicale profilactice: măsurarea tensiunii arteriale și oculare, a nivelului de colesterol și zahăr în sânge, radiografia cutiei toracice;
- Medicamente compensate și dispozitive medicale compensate;
- Injecții intramusculare și intravenoase în sala de tratamente/staționar de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu;
- Proteze mamare și individuale pentru pacienții cu tumori maligne ale sânului, capului, gâtului și aparatului locomotor;
- Protezarea articulațiilor mari (șold, genunchi, umăr);
- Medicamente costisitoare pentru chimioterapie;
- Servicii de dializă, chimioterapie și radioterapie;
- Asistență stomatologică de urgență pentru gravide;
- Mamografie, tomografie, ultrasonografie;
- Servicii de fertilizare in vitro (parțial);
- Îngrijiri medicale la domiciliu pentru persoanele cu boli cronice, inclusiv cele care nu se pot deplasa;
- Operații de cataractă, la inimă și alte operații urgente;
- Colposcopia, inclusiv cu prelevarea biopsiei;
- Tratament, investigații, consultații, medicamente, cazare și alimentație în spital;
- Transfuzie a sângelui și plasmei;
- Spitalizarea gravidei și nașterea, cu posibilitatea de a alege instituția medicală (indiferent de locul de trai) și medicul obstetrician-ginecolog, având consimțământul prealabil al acestuia.
- Servicii de transplant.
Lista cu toate tipurile și serviciile acoperite de poliță poate fi găsită în decizia Guvernului privind Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.
Reține! Orice persoană din Republica Moldova poate beneficia, în mod gratuit, de asistență medicală de urgență, indiferent de statut: asigurat sau neasigurat. Solicitarea serviciului de asistență medicală urgentă este gratuită pe întreg teritoriul țării. De asemenea, persoanele înregistrate pe lista medicului de familie beneficiază de consultații și diagnostic (parțial), indiferent dacă sunt sau nu asigurate. Pacienții neasigurați care au tuberculoză, HIV/SIDA, sifilis, alcoolism, narcomanie, afecțiuni oncologice sau alte maladii cu impact major asupra sănătății publice nu vor achita spitalizarea în orice instituție medicală publică.
Mai multe medicamente compensate
Cheltuielile pentru compensarea medicamentelor și dispozitivelor medicale au înregistrat în acest an o creștere semnificativă de 25% față de anul trecut, potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Totodată, costul mediu compensat per pacient a depășit 1.500 de lei.
„Suma bănească alocată de către Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru compensarea medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate este în creștere cu 25% față de anul 2023. Astfel, pentru 11 luni ale anului 2024, suma este de peste 1 miliard 50 milioane lei. Costul mediu compensat per pacient depășește suma de 1.515 lei. Timp de trei ani, această sumă practic s-a dublat. Volumul de servicii medicale prestate populației, atât la operațiile de cataractă, cât și la operațiile de protezare a aparatului locomotor, sunt în creștere, fapt care ne încredințează că durata de așteptare pentru pacienți va continua să fie redusă”, a spus Ion Dodon.
Potrivit conducerii CNAM, anul viitor, cu ajutorul experților europeni, Republica Moldova va face un pas semnificativ în domeniul sănătății, prin implementarea cardului european de sănătate, în paralel cu dezvoltarea serviciilor medicale existente. De un card european de sănătate va beneficia orice cetățean al R. Moldova care are reședința obișnuită în țară și are poliță medicală. Cardul va fi disponibil în orice stat membru al Uniunii Europene și în statele care au acorduri de colaborare cu UE. Aceasta înseamnă că și persoanele din aceste țări vor putea beneficia de asistență medicală necesară în Moldova. Despre cardurile medicale de sănătate îți pregătim un articol separat, care va fi publicat în scurt timp. Rămâi cu ochii pe noi.