Cum societatea civilă din Cahul contribuie la dezvoltarea locală durabilă și incluzivă | VIDEO

În ianuarie 2024, Centrul CONTACT a lansat proiectul „Societate civilă puternică pentru dezvoltare locală”.

Proiectul este finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), în cadrul programului „Consolidarea Societății Civile în țările Parteneriatului Estic”.

Prin intermediul acestui proiect, 8 ONG-uri locale au primit suport financiar pentru a desfășura activități care să contribuie la dezvoltarea locală durabilă și incluzivă în diferite regiuni ale Moldovei.

Unul dintre aceste ONG-uri este Centrul regional de dezvoltare comunitară din Cahul care, prin proiectul lansat, și-a propus să promoveze  serviciile de tineret și educație non-formală din mun. Cahul, prin informarea tinerilor despre oportunitățile locale și sporirea conlucrării dintre instituțiile de tineret din Cahul.

,,Un eveniment foarte important este ,,Masa rotundă: Provocări și soluții pentru sectorul de tineret din Cahul”, în cadrul căreia alături de tineret și lucrători de tineret va fi implementat un plan de acțiuni care va contribui la dezvoltarea sectorului de tineret din Cahul și care va asigura colaborarea eficientă între entitățile prestatatoare de servicii de tineret din Cahul.”, a afirmat Arina Araba, coordonatoare proiect, Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară.

Daria Coșer, beneficiară a proiectului, a menționat despre rolul activităților organizate pentru dezvoltarea sectorului de tineret și necesitatea integrării tot mai frecvente a acestora în comunitatea locală.

,,Asemenea proiecte contribuie și ușurează munca tinerilor, de a găsi anumite programe, oportunități sau centre unde ei pot să se ocupe personal, să-și dezvolte anumite capacități. De aceea, asemenea proiecte ar fi binevenite și chiar ar trebui să fie cât mai multe.”, a spus Daria Coșer, beneficiară, Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară.

Rezultatele proiectului „Societate civilă puternică pentru dezvoltare locală” includ:

  • Aproape 1000 de cetățeni informați cu privire la serviciile de tineret din Cahul
  • 52 instituții de învățământ implicate în distribuirea resurselor informaționale pentru tineri
  • Ghidul „Tânărului activ” elaborat și distribuit
  • 5 interviuri publicate despre serviciile de tineret din Cahul
  • Peste 50 de reprezentanți APL, lucrători de tineret, reprezentanți ONG, instituții locale și regionale, dar și tineri din diverse raioane din sudul țării au fost implicați în discuții despre situația actuală și soluțiile pentru sectorul de tineret din Cahul

,,Tinerii, în ziua de azi, au foarte multe oportunități și e important ca aceștia să fie informați despre toate aceste posibilități de care pot dispune.”, a menționat Iulia Cășineanu, beneficiară, Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară.

Managera de granturi de la Centrul ,,Contact”, Ana Bezerău, a ținut să comunice despre impactul proiectului, implementarea căruia are drept rezultat identificarea soluțiilor la problemele actuale cu care se confruntă tinerii din Cahul.

,,Este o oportunitate foarte bună pentru a ne întâlni și discuta despre problemele si provocările cu care se confruntă tinerii din municipiul Cahul, dar si de a identifica soluțiile la acestea.”, a zis Ana Bezerău, manageră de granturi, Centrul ,,Contact”.

Elena Spânu, coordonatoare națională a Proiectului Regional ,,Consolidarea Societății Civile în Țările Parteneriatului Estic”, a precizat despre susținerea Guvernului Germaniei față de activitățile ce au drept scop dezvoltarea societății civile și necesitatea implicării active a tuturor cetățenilor.”

,,Guvernul Germaniei susține societatea civilă, întrucât consideră că ea este unul din actorii principali pentru o dezvoltare locală durabilă. Atunci când vorbim de o dezvoltare într-o comunitate, în țară, nu putem să lăsăm responsabilitatea doar pe autoritățile publice, a transmis Elena Spânu, coordonatoare națională a Proiectului Regional ,,Consolidarea Societății Civile în Țările Parteneriatului Estic”.

O altă organizație beneficiară este „Clubul juniorilor exploratori”. Prin inițiativa lansată, și-a propus să îmbunătățească condițiile de practicare a modului sănătos de viață pentru 20 copii de vârsta 7-16 ani din rândul refugiaților din Ucraina și copii din municipiul Cahul, inclusiv din  familii social-vulnerabile.

,,Activitățile noasre sunt proiectate nu doar pentru dezvoltarea fizică a copiilor, dar și pentru a dezvolta abilități esențiale de viață: escalarea peretelui și predarea tehnicilor de supraviețurire în natură.”, a spus Vladimir Popov, administrator al ,,Clubului juniorilor exploratori”.

,,În timpul antrenamentului de escalare, noi antrenăm calitați ca atenția, curajul și încrederea. Acesta ajută la învingerea fricilor, fixarea unor scopuri. Aceste calități ne dezvoltă intelectual și fizic. Ele ne vor ajuta și în alte situații ale vieții unde va fi nevoie să luăm decizii corecte de sine-stătător.”, a povestit Vlad Popov, beneficiarul organizației „Clubul juniorilor exploratori”.

Oganizația „Clubul juniorilor exploratori” se bucură de următoarele rezultate:

  • 20 de copii beneficiari ai proiectului și-au sporit cunoștințele și abilitățile de supraviețuire în natură, orientare în spațiu, luarea deciziilor în situații de criză, dar și lucru în echipă
  • 10 Master-class privind tehnicile de supraviețuire în natură desfășurate
  • 4 drumeții în natură  organizate
  • 5 sesiuni de dezvoltare a logicii și de socializare desfășurate
  • 5 jocuri de masă de dezvoltare a spiritului de echipă desfășurate.

Acest video este realizat de Centrul CONTACT în cadrul Proiectului ,,Societate Civilă puternică pentru dezvoltare locală”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), în cadrul proiectului regional ,,Consolidarea Societății Civile în țările Parteneriatului Estic”.

Articole similare