Publică un anunț
piatasud.md

Crește numărul persoanelor care își schimbă medicul de familie

Crește numărul persoanelor care își schimbă medicul de familie

Numărul moldovenilor care își schimbă medicul de familie este în creștere. În anul 2023, prin Agenția teritorială Centru, care deservește opt raioane și municipiul Chișinău, peste 37 de mii de persoane și-au schimbat medicul de familie.

Cauzele pentru care moldovenii își schimbă medicul de familie sunt diverse. Printre cele mai frecvente se numără:

  • Mutarea în altă localitate sau în alt sector al municipiului Chișinău
  • Mersul la studii
  • Nemulțumirea față de medicul de familie sau de instituția medicală la care este înregistrat

Autoritățile din sănătate anunță că schimbarea medicului de familie și a instituției medicale primare poate fi efectuată pe tot parcursul anului, dar nu mai devreme de șase luni de la ultima schimbare, cu excepția cazurilor când persoana își stabilește locul de trai în altă localitate.

În maximum cinci zile, reprezentanții Serviciului de relații cu beneficiarii ai Casei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) înregistrează cererea și informează persoana despre înregistrarea pe lista unui alt medic.

Angajații secției Relații cu Beneficiarul din cadrul Agenției teritoriale Centru a CNAM deservesc zilnic în medie peste 100 de persoane.

„Eu 70 de oameni primesc pe zi. În perioada anului precedent eu personal am prelucrat cinci mii și ceva de cereri. De la studenți, elevi, care vin la învățătură și toți își schimbă medicul de familie în Chișinău, fiindcă în caz de îmbolnăvire nu se duce la Cahul sau la Bălți să-i acorde servicii medicale. Mai puține cazuri sunt când oamenii se adresează că nu-i convine medicul și instituții medicale”, a explicat specialistul coordonator în cadrul CNAM, Agenția Centru, Gheorhe Canțîr.

Potrivit responsabililor, persoana care dorește să-și schimbe medicul de familie nu este obligată să dețină viza de reședință permanentă. Omul poate să stea și în chirie, doar că este obligat să probeze legalitatea închirierii.

„În ce cazuri poate să-și schimbe medicul de familie? Atunci când anterior fiind înregistrat la un medic de familie în alt teritoriu, care nu este arondat Agenției teritoriale Centru, cu obținerea domiciliului oficial sau cu închirierea spațiului în teritoriul nostru, atunci persoana beneficiază de dreptul de a-și schimba medicul de familie, conform teritoriului unde domiciliază, sau la un alt medic de familie unde dorește persoana să fie deservită. Persoana într-un moment nu mai vrea să se deservească la un anumit medic, poate să-și schimbe în orice perioadă a anului medicul de familie, doar respectând regulile, nu mai des de o dată în șase luni sau la schimbarea locului de trai, respectiv când survine necesitatea”, a precizat directorul Agenției teritoriale Centru, Adela Pavlov.

Potrivit datelor CNAM, în anul 2023, prin Agenția teritorială Centru, care deservește opt raioane și municipiul Chișinău, peste 37 de mii de persoane și-au schimbat medicul de familie.

Creșterea numărului moldovenilor care își schimbă medicul de familie este un semn că oamenii sunt mai interesați de accesul la servicii medicale de calitate. Autoritățile din sănătate ar trebui să ia măsuri pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale oferite de medicii de familie, astfel încât să reducă numărul persoanelor care își schimbă medicul de familie din motive subiective.

Articole similare