Cristina Terzi: Despre psihologie, spiritualitate și terapia Sadhu!
Cristina Terzi este o psihoterapeută din municipiul Cahul, specialistă în practica pe cuie și ghid pentru conștientizare. De peste 3 ani, ea ajută oamenii să-și îmbunătățească viața prin abordări holistice, integrând diverse metode pentru a facilita o schimbare semnificativă în viața lor.
„Am intrat în profesie doar dintr-o nevoie personală, și când mi-am rezolvat problema, mi-a plăcut atât de mult încât am vrut să aprofundez și, ulterior, să ajut alți oameni. Îmi place să găsesc o soluție și o cale de ieșire din orice problemă, să mă eliberez de gândirea stereotipă și să învăț să fiu critică.”
Cristina menționează că la moment se axează pe rezolvarea problemelor care îi împiedică pe oameni să trăiască o viață plină și satisfăcătoare, astfel în munca ei abordează mai multe aspecte cum ar fi sănătatea, finanțele, relațiile și dezvoltarea personală.
„Serviciul pe care îl ofer se numește psihoterapie individuală sau unică și psihoterapie complexă sau pe termen lung. Prin relația cu clienții mei, îi ajut să se înțeleagă pe ei înșiși, să găsească rădăcina problemei, să-și îmbunătățească gradul de conștientizare și să treacă de la poziția de „rău” la una „bună” sau de la o poziție „bună” la una „și mai bună”. În general, mă concentrez pe transformarea modului de gândire al oamenilor și pe rezolvarea conflictelor emoționale interne care duc ulterior la dificultăți în viața lor” ne spune Cristina
Cum ai descrie rolul și importanța muncii tale?
Cel mai important lucru este că în munca mea combin psihologia ca știință cu medicina și spiritualitatea.
„Spiritualitatea- sunt sentimentele noastre, Psihologia – reprezintă gândurile, Medicina – e corpul nostru!”
Fiecare persoană este formată din această trinitate. Mai întâi gândim un lucru, după care ne conectăm emoțional cu acesta și apoi începem să acționăm în privința aceastuia.
Ce este și în ce constă terapia cu placa Sadhu?
Cuiele sunt una dintre modalitățile simple, dar eficiente de a pătrunde adânc în starea emoțională a unei persoane, prin durerea fizică, fără a provoca niciun rău, nici cel mai mic. Unii îl percep ca un divertisment sau un tribut adus modei, și nici măcar nu bănuiesc că placa sadhu poate schimba sănătatea fizică, componentele psihologice și energetice ale vieții.
Terapia pe placa Sadhu îmbunătățește puterea emoțională și fizică, concentrarea și bunăstarea generală. Picioarele noastre au mii de puncte de energie și terminații nervoase conectate la organele interne și la toate sistemele corpului. Statul pe cuie stimuleaza eliberarea de endorfine, creste circulatia sanguină și limfatică, declanșând un mecanism de autovindecare și eliminând durerea.
Cum se manifestă această terapie pe cuie asupra vieții omului?
Această practică vă ajută să învățați noi abilități și strategii pentru a face față anxietății, panicii și problemelor fără a recurge la un comportament impulsiv. A sta pe cuie simulează pericolul, provocând simptome de panică. Practica regulată pe cuie ajută la: depășirea fricii, ameliorarea stresului și a tensiunii, limpezirea minții și concentrarea, întărirea voinței, rezolvarea tensiunilor emoționale, îmbunătățirea sănătății.
Ce alte activități îți ocupă timpul liber?
Îmi petrec tot timpul liber muncind! Sora mea mi-a spus odată: „Ești obsedată de psihologie” și este adevărat. Acest lucru este interesant pentru mine, citesc cărți, articole, studiez, analizez, propun idei și sunt în căutare de noi soluții și metode eficiente care să ajute o persoană să înțeleagă multe lucruri pentru sine și să avanseze. Creșteți și dezvoltați-vă!
Ai simțit o atracție specială pentru orașul Cahul sau a fost mai degrabă o alegere pragmatică?
Era aproape de mine și nu aveam de ales, având în vedere marea mea dorință de a mă muta cât mai repede din sat în oraș, Cahul a devenit opțiunea ideală. Acest oraș mi se dezvăluie într-un mod nou. Cunosc din ce în ce mai mulți oameni, vizitez tot mai multe locuri și înțeleg cât de cald și confortabil este aici, spre deosebire de orașele mari. Orașul are un potențial mare, la fel ca și oamenii care locuiesc aici. În opinia mea, indiferent unde te afli, există întotdeauna posibilitatea de a te adapta și de a găsi comoditate.
Cum crezi că potențialul locuitorilor din Cahul se reflectă în viața lor de zi cu zi?
Oamenii tind să se schimbe, să schimbe obiceiurile, preferințele, opiniile și viziunea asupra lumii. Astăzi te-ai trezit într-o dispoziție proastă și nu ai spus nimănui un cuvânt bun, mâine ai dormit deja și poți să iubești. Totul este atât de ambiguu, există și bune și rele în toate. Există un loc pentru orice. În cazul meu, vreau doar să transmit și altora această idee, că dacă azi este rău, nu înseamnă că va fi mereu așa și nu putem schimba nimic, PUTEM începe cu noi înșine. Numai atunci lumea și totul în jur se vor schimba în bine!
Cristina percepe faptul că de-a lungul întregii existențe a omenirii, oamenii au fost întotdeauna în căutarea unor modalități rapide, eficiente și ușoare de a rezolva problemele și poate că întreaga evoluție umană este construită pe aceasta. Este de părere că lumea modernă e în căutarea lucrurilor materiale, și totodată începe să înțeleagă că bunăstarea și sănătatea, precum și liniștea sufletească, au dispărut undeva.