Cum în România, o Fundație, prin întreprinderi sociale, crează mii de locuri de muncă
Antreprenoriatul social este o forță în creștere în România, cu un potențial semnificativ de a rezolva probleme sociale importante, cum ar fi sărăcia, excluziunea socială și inegalitatea.
În ultimii ani, au apărut o serie de exemple de bune practici de antreprenoriat social în România, care demonstrează potențialul acestui sector de a avea un impact pozitiv asupra societății.
Spre exemplu, Fundația Alături de Voi România este o organizație care promovează incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin intermediul antreprenoriatului social. Fondată în 2005, Fundația Alături de Voi a creat peste 1.000 de locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități, în cadrul a 12 întreprinderi sociale.
ADV România a creat, pe parcursul anilor produse, pentru o abordare integrată în domeniul economiei sociale:
În 2004, ADV România lansează Clubul Tinerilor – un centrul de zi pentru copii și tineri din categorii defavorizate, inclusiv cu dizabilități. Potrivit datelor prezentate de ADV România, Clubul Tinerilor este frecventat periodic de circa 150 de copii şi tineri din familii sărace, cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, cu dizabilităţi, de etnie romă sau proveniţi din casele de copii. Ei beneficiază de un pachet integrat de servicii sociale şi educaţionale care le dezvoltă abilităţile de viaţă independentă, le asigură continuitatea educaţiei şi îi ajută să depăşească momente dificile legate de depresie, violenţă, abuz sau alte probleme sociale.
În 2008 ADV România lansează UtilDeco – întreprinderea socială de inserție care a creat peste 150 de locuri de muncă, din care mai mult de jumătate pentru persoane cu dizabilități și din alte categorii vulnerabile. UtilDeco a fost creată ca soluție de angajare pentru tinerii cu dizabilități, a celor care vin din sistemul de protecție al copilului sau din familii cu probleme.
În cei peste 15 ani de activitate, UtilDeco a a reușit să ofere un loc de muncă la peste 70 de persoane cu nevoi speciale, iar peste 1000 de persoane din categoriile vulnerabile au beneficiar de orientare și calificare personală
Oferă servicii de arhivare și depozitare documente, producție echipamente de lucru si protecție, tipografie și servicii SSM.
JobDirect a fost fondată în 2016 drept întreprindere socială și prima Agenție de Plasare și Asistență la Locul de Muncă din România, specializată pe angajarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii. Oferă servicii de evaluare, testare, consiliere, formare profesională, mediere și plasare pe piața muncii, respectiv job-coaching pentru menținerea locului de muncă.
Drept antreprenoriat social poate fi practicat și turismul. În anul 2017 apare WISE.travel – o agenție de turism socială care oferă tururi și excursii în România și peste hotare, cu accent pe promovarea incluziunii sociale și a sustenabilității. Fondată în 2014, Wise.travel a angajat peste 50 de persoane cu dizabilități și din grupuri vulnerabile.
„Tu mergi în vacanță, WISE investește integral profitul pentru programe sociale!” este mesajul transmis de WISE.travel pe site-ul lor oficial.
În 2018 apare Academia ADV – o investiție în educație, cercetare, politici publice și inovare socială, în domeniul economiei sociale. Academia ADV activează în România, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană. Activitățile derulate în cadrul Academiei ADV sunt susținute de o echipă de oameni cu multiple formări și certificări și cu o vastă experiență practică în domeniul economiei sociale, implementării și scrierii de proiecte cu finanțare europeană.
În 2019 este lansat Acceleratorul de Întreprinderi Sociale, prin care au fost oferite granturi pentru 42 de întreprinderi sociale înființate și dezvoltate în România, 5 în Republica Moldova și 1 în Ucraina.
OPYA, lansată în 2021 este o prăjitorie de cafea în care dizabilitatea se transformă în abilitate, creând cafea de specialitate la cele mai înalte standarde, proaspăt prăjită și ambalată în România de către persoane provenind din medii defavorizate și cu dizabilitati.
În 2022, AVD România lansează AFIN, prima Instituție de Finanțare Nebancară din România dedicat creditării și dezvoltării intreprinderilor sociale. Instituția își propune să faciliteze accesul la finanțare operatorilor economici cu impact social din România care au trecut de faza de start-up și au nevoie de resurse de capital pentru a se dezvolta.
ADV a dezvoltat un centru transfrontalier (RO-MD-UA) pentru economia socială și 4 laboratoare de inovare socială cu parteneri locali din Republica Moldova și Ucraina pentru a dezvolta în continuare sectorul economiei sociale.
Fundația ADV România și întreprinderile sociale create sunt doar un exemplu dintre multele bune practici de antreprenoriat social din România. Acestea demonstrează că antreprenoriatul social poate fi o soluție eficientă la o serie de probleme sociale.
În ultimii ani, au fost făcute progrese în ceea ce privește dezvoltarea antreprenoriatului social în România. Guvernul a adoptat o serie de măsuri de sprijin pentru acest sector, iar societatea civilă s-a implicat activ în promovarea acestuia.
Dacă aceste tendințe vor continua, antreprenoriatul social va juca un rol din ce în ce mai important în dezvoltarea economică și socială a României.