Cum verificăm un agent economic
Dacă în primul material am vorbit despre cum să urmărim achizițiile publice, vom continua cu verificarea agentului economic învingător.
Această acțiune pentru un monitor al achizițiilor publice este importantă pe motiv că dă posibilitatea de a vedea posibilele conflicte de interese sau relații dintre un agent economic participant și altul.
Mediul online dă posibilitatea de a face o investigație destul de calitativă bazată doar pe date deschise. Pentru aceasta avem nevoie doar de denumirea antreprenorului și IDNO-ul acestuia, care parte fi luat din dosarul de achiziție aplicat.
În primul rând accesăm portalul IDNO.md, un instrument public care oferă informații despre agenții economici din Moldova.
Introducem în caseta de căutare denumirea companiei sau IDNO-ul (după IDNO căutarea e mult mai precisă) și căutăm.
Prima în lista care apare este compania investigată de noi. Accesăm. Primim informații despre data înregistrării, adresa, lista fondatorilor și administratorul, istoricul companiei începând din 2014, și toate genurile de activitate.
Dacă accesăm numele administratorului, putem obține și altă informație despre întreprinderile pe care le-a fondat sau le administrează persoana cu acest nume. De remarcat că nu neapărat este vorba despre aceiași persoană fizică.
Instrumente similare mai sunt spre exemplu Data2b.md sau b2bhint.com, infodebit.md, infobiz.md etc. Aici putem vedea dacă pe adresa companiei mai sunt înregistrate alte întreprinderi. Totodată, se prezintă și date despre situațiile financiare din ultimii 5 ani.
Un alt instrument care permite vizualizarea grafică a conexiunilor pe care le are o întreprindere este openmoney.md. Aici, o dată ce introducem în căutare IDNO-ul companiei, primim toate datele despre aceasta și afilierile pe 3. Dimensiuni: fondator/administrator; ce companii au fost fondate de aceasta și care companii își mai eu sediul la aceiași adresă juridică.
E simplu să monitorizezi – totul e public.
Acest material este un produs al proiectului „Achiziții publice transparente”, desfășurat de A.O. Centrul CONTACT-Cahul, în calitate de beneficiar de sub-grant al proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA). Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Moldova, care vor spori transparența și corectitudinea achizițiilor publice prin abilitarea cetățenilor de a responsabiliza instituțiile relevante.
Opiniile exprimate în cadrul proiectului și responsabilitatea pentru conținutul acestui produs aparțin autorilor proiectului și nu reflectă neapărat opinia IDIS „Viitorul” și a donatorului.