Publică un anunț
piatasud.md

De ce în Măgdăcești prezența la vot este mereu mai mare decât în restul țării

De ce în Măgdăcești prezența la vot este mereu mai mare decât în restul țării

Despre Măgdăcești, un sat din raionul Criuleni, dar aflat practic în coastele orașului Chișinău, se știe că este una din cele mai active localități la alegeri. Cea mai recentă dovadă sunt alegerile parlamentare anticipate din 2021, unde s-au prezentat la vot 61,96% din cetățenii cu drept de vot înscriși în listele electorale. La nivel național, scrutinul din 11 iulie a înregistrat un procent de participare de 48,41%. 

Tendința de a avea o prezență la vot peste cea generală este o normalitate pentru acest sat, însă acesta nu este un fenomen specific pentru localitățile cu mai puțin de 5000 de alegători pe liste. Un exemplu în acest sens este satul Abaclia, raionul Basarabeasca.

Despre preferințele alegătorilor care au ieșit la urne în Măgdăcești am putea preciza că aceștia se orientează mai mult spre partidele pro-europene. Peste 75% din voturi de-a lungul timpului au mers către PPCD, AMN, PL, PLDM, PPDA și PAS. 

De ce în Măgdăcești se votează 

Am vizitat satul în căutarea explicațiilor de ce în Măgdăcești se votează mai mult decât în alte localități. Mulți din cei pe care i-am întâlnit au spus că ar fi vorba de primara din sat, care este foarte activă și care comunică cu oamenii.  

Pe Maria o întâlnim lângă magazin. Aceasta lucrează în sistemul medical și se teme că în 5, 10 ani nu o să aibă cine s-o lecuiască. Când o întrebăm care este motivul prezenței mari la vot în Măgdăcești, Maria ne spune că primara din sat are multe inițiative și că face multe. „Avem apeduct, iluminare. Toate acestea influențează”, explică ea. Totodată, ea spune că proximitatea față de oraș e și asta o explicație, dar și că „așa este lumea, deșteaptă, nu este indiferentă”. 

Elena, o tânără din sat, crede că unul din motive este că „pentru tineri, asta este important”. Aceasta pare a fi o opinie unanimă a tuturor cu care am discutat pe stradă, din puținii trecători care se avântau pe străzile fierbinți în arșița acestei veri. 

Și da, tinerii reprezintă un procent semnificativ din populația activă a satului. Dacă, de exemplu, la nivel de țară, populația între 18 și 40 de ani reprezintă 43%, în Măgdăcești acest procent este de 57%.  

Continuă să citești pe Moldova.org

Articole similare