De ce scăderea prețurilor este periculoasă și care este alternativa pentru creșterea economică. Explicația guvernatoarei BNM
Reducerea prețurilor, sau deflația, cum este numită în termeni economici, este, de fapt, un fenomen nedorit, care are implicații profund negative asupra economiei unei țări. Dezinflația, care semnifică scăderea ritmului de creștere a prețurilor, este mai eficientă pentru o creștere economică stabilă. Care este diferența dintre cei doi termeni, și de ce nu este în interesul nostru ca prețurile să scadă, aflăm de la Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale, transmite Agora.md.
,,Să zicem că un produs costă 100 de lei. Dacă avem inflație de 10%, va costa 110 lei. Dacă avem deflație de 10%, va costa 90 de lei. Deci scade prețul. Dar dacă avem o inflație de 5%, atunci este dezinflație. Deci nu mai crește cu 10 lei produsul, ci crește cu 5 lei. Deci acum avem un produs, această cană costă 10 lei, să zicem. Și știm că ea va costa 90 de lei. Deci a fost 100 de lei și va costa 90 de lei. Nu mai cumpărăm. Asta este deflația. Și deflația este un fenomen, în ciuda aparențelor, negativ.”, spune Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale.
Potrivit Ancăi Dragu, deși oamenii își doresc scăderea prețurilor, acesta este un fenomen negativ, de fapt, iar ceea ce ar ajuta mai eficient economia țării noastre, ar fi reducerea ritmului de creștere a prețurilor, sau dezinflația. Acest lucru se explică prin faptul că scăderea prețurilor ar pune companiile în situația de a concedia oamenii angajați, ia r faptul că acei oameni nu s-ar mai putea întreține și nu și-ar mai ăutea achita creditele, ar dezvolta niște probleme economice și sociale foarte profunde.
Deci deflația, reducerea prețurilor, este un fenomen nedorit, negativ și care areimplicații negative asupra economiei în general.
,,Dar, da, ne dorim dezinflație. Adică ne-am dorit ca prețurile să nu mai crească cu 34,6% ca în octombrie 2022, când această cană urma să coste 135 de lei, dar să crească cu 5%. Adică să crească de la 100 la 105 lei. Auzim de foarte multe ori, oamenii spun că vor să scadă prețurile. Vor să nu mai crească prețurile atât de mult, vor să crească puțintel. Cum am spus, punem puțină sare în mâncare și nu chiar în toată mâncarea, în înghețată nu punem sare.”, transmite Anca Dragu.
Și Alexandru Stratan, rector al Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), explică, în cadrul podcastului, de ce o scădere a prețurilor este un fenomen negativ pentru economia R. Moldova.
,,Da, are un avantaj la început, pe termen scurt, toți ne bucurăm când s-au ieftinit un apartament, un kilogram de mere, de ceapă, de apă și mai departe. Dar, pe termen lung, acest fenomen are un impact negativ asupra investițiilor. Pentru că, atunci când ne așteptăm să ieftinească, ne-am gândit poate s-a mai ieftini și săptămâna viitoare și săptămâna viitoare, dar să mai așteptăm puțin. Deci consumul nu este stimulat, procesul investițional,nu mai are loc.”
Potrivit lui Alexandru Stratan, cel mai grav efect al scăderii prețurilor este că atât consumatorii, cât și angajații întreprinderilor vor avea de suferit. Rectorul subliniază că doar un echilibru între cereri și ofertă va asigura o creștere sănătoasă a întreprinderelor, o creștere economică sustenabilă, sănătoasă și avantajoasă pentru toți factorii implicați.