Publică un anunț
piatasud.md

De la refugiată la antreprenoare: Ksenia își construiește o nouă viață în Cahul /VIDEO

Ksenia este din regiunea Odessa. S-a refugiat în Moldova în prima zi cum a început războiul în Ucraina. De aici a început istoria ei de călătorii prin lume și înființarea unei afaceri în Cahul.   

„Pe 24 Februarie 2022 a început războiul. Am fost foarte speriată, nu știam la ce să mă aștept. Mi-am salvat familia, fiul meu. Am decis să fug. În doar jumătate de oră am strâns cele mai necesare lucruri: un mic rucsac, documentele copilului, avea 8 ani atunci, și am fugit pur și simplu la Chișinău. Am stat o perioadă scurtă acolo, oamenii ne-au ajutat, ne-au primit, ne-au susținut” ne spune Ksenia. 

De la Chișinău au mers la București unde au mai stat un timp. Acolo, a aflat că, fiind refugiată, poate merge în America – și împreună cu fiul ei a încercat. Au mers cu trenul toată europa, au zburat în Mexica și de acolo în Statele Unite. 

„Am primit un permis umanitar și iată-ne în San Diego, în America. Ne-au întrebat: „În ce stat vreți să mergeți?” Am spus: „New York.” Ne-au cumpărat bilete și am ajuns în New York. Și iată-mă aici, fără să cunosc pe nimeni, nici prieteni, nici rude, nimeni, doar o fată singură cu un copil, cu 100$ în buzunar, un mic rucsac cu cele mai necesare, documente, și trebuia cumva să supraviețuiesc” ne povestește Ksenia. 

A schimbat mai multe slujbe, găsind în cele din urmă un loc de muncă la o companie de asigurări pentru compatrioții săi. 

„Am decis să mă întorc mai aproape de casă, alegând sudul Moldovei, unde se vorbește limba rusă și unde fiul meu se putea adapta mai ușor. Am ales Cahulul ca oraș de reședință. Nu a fost dificilă adaptarea, deoarece aici se vorbește limba rusă, alături de alte limbi minoritare. Fiul meu a mers la școala numită după Dimitrie Cantemir și a urmat cursuri de taekwondo cu Ivan Iliev, campion mondial”

Având o bogată experiență în logistică, a decis să înființeze o companie în domeniul.

„Profitând de experiența mea vastă în logistică, am deschis o companie de transporturi și expediții. Oferim servicii pentru cei care au marfă de transportat și pentru cei care au mijloace de transport disponibile. Invit toți cei interesați să ne contacteze”.

Spune că în Moldova sunt o sumedenie de oportunități de a dezvolta o afacere.  Există numeroase organizații care oferă sprijin refugiaților, incluzând cursuri de instruire, masterclass-uri și mentorat. 

„Am beneficiat de un program de mentorat oferit de mentori și manageri de top din Chișinău, care m-au ghidat în procesul de deschidere a unei afaceri. Am primit instruire în domeniul gestionării afacerii, contabilității și administrării. Există numeroase organizații care oferă granturi pentru deschiderea de afaceri, în special pentru femei și refugiați. Sunt multe oportunități disponibile, este important doar să le folosim cu discernământ” punctează Ksenia.

Articole similare