Doar 1/4 din clădirile publice din raionul Cahul sunt accesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă
Doar 51 de clădiri publice din raionul Cahul din 205 evaluate sunt parțial accesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă, iar restul de 154 de clădiri sunt inaccesibile pentru această categorie de populație.
Acestea sunt date ale studiului „Analiza condițiilor de accesibilitate a clădirilor publice din raioanele Fălești, Călărași și Cahul” realizat în cadrul unui proiect implementat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD) și finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.
Astfel, la capitolul accesibilitatea spațiilor interioare, studiul constată că 77% din grupurile sanitare sunt inaccesibile, iar 92% din uși sunt parțial accesibile. Coridoarele clădirilor publice sunt parțial accesibile în proporție de 82%, pe când sălile în care se prestează serviciul public sunt parțial accesibile în jur de 83%. Totodată, doar 15% din drumurile de acces către clădirile publice și 5% din suprafețe înclinate și trepte sunt accesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă.
În raionul Cahul, partenerul AOPD în realizarea acestei cercetări, Asociația Obștească „AZI”, a evaluat instituțiile de învățământ, primăriile, oficiile poștale, centrele medicilor de familie și căminele culturale din 38 de localități.
Directorul executiv al AO „AZI” Cahul, Tatiana Seredenco, menționează că există o falsă percepție că problema accesibilității vizează exclusiv persoanele cu dizabilități și că costurile accesibilizării sunt exagerat de mari.
„Noi, societatea civilă, trebuie oferim suport autorităților locale și să învățăm primarii să-și planifice banii, să prioritizeze această problemă, pentru că în fiecare localitate, dacă nu există o persoană cu dizabilități fizice, cu siguranță sunt părinți cu copii mici în cărucioare, cu siguranță sunt persoane în etate etc.Îngrădirea accesului în clădirile publice este o discriminare evidentă a persoanelor cu dizabilități. Astfel se încalcă nu doar accesul la servicii publice, dar și dreptul la informare și la educație, dreptul la muncă etc.”, spune Tatiana Seredenco.
În intenția de a facilita apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, a fost creat un Grup de acțiune locală pentru accesibilitate, parte a Consiliului Raional de Participare (CRP) Cahul, creat pe lângă Consiliul Raional Cahul în calitate de organ consultativ.
Grupul va activa în domeniul incluziunii sociale, asigurării accesibilității și transparenței procesului decizional.
Studiul „Analiza condițiilor de accesibilitatea a clădirilor publice din raioanele Fălești, Călărași și Cahul” a fost realizat în cadrul proiectului „Accesibilitatea – o precondiție pentru asigurarea tuturor drepturilor persoanelor cu dizabilități” implementat de AOPD și include o analiză a bugetelor locale pentru a identifica resursele financiare pentru asigurarea accesibilității.