Douăzeci de copii din raionul Cantemir au avut oportunitatea să experimenteze timp de o zi cum e să fii pompier
Douăzeci de copii din cadrul Clubului „Micul salvator” din localitatea Gotești, raionul Cantemir au avut oportunitatea să experimenteze timp de o zi cum e să fii pompier. Activitatea interactivă plină de aventură și momente instructive s-a desfășurat pe 29 octombrie 2024 în cadrul Direcției situații excepționale municipiul Cahul a IGSU. Aici, cei douăzeci de copii cu vârstă cuprinsă între 12-13 ani au fost primiți cu brațele deschise de către salvatorii IGSU, care le-au povestit mai multe aspecte din domeniul intervenției, bazelor securității vieții, dar și unele taine ale meseriei nobile de pompier.
Astfel, copiii au reușit să îmbine timpul liber din vacanță cu o activitatea inedită, dedicată siguranței personale și abilităților de reacție în situații de risc. Această experiență, le-a oferit tinerilor ocazia de a învăța lucruri esențiale pentru protecția lor și a celor din jur.
Pe parcursul zilei, copiii au participat la diverse activități interactive, unde au aflat mai multe informații despre tipurile de misiuni ale salvatorilor și pompierilor, măsurile de securitate personală, protecția antiincendiară, dar și au achiziționat abilități de comportament corect într-o situație excepțională.
Specialiștii IGSU au demonstrat copiilor acțiunile necesare de întreprins în caz de cutremur de pământ sau în cazul izbucnirii unui incendiu. Totodată, pompierii au explicat pas cu pas ce trebuie să facă fiecare persoană pentru a se evacua din interiorului unei încăperi și au oferit recomandări pentru a evita intoxicațiile cu monoxid de carbon.
De asemenea, tinerii au participat la înscenarea mai multor situații excepționale, unde fiecare a primit un rol, printre care pompier, localnic, fermier, primar, profesor, asumându-și după rol responsabilitățile de gestionare și lichidare a situației de urgență. Astfel, aceștia au modelat relieful unei comunități cu ajutorul nisipului și a altor elemente auxiliare, demonstrând creativitate și spirit de echipă în gestionarea unui incendiu, cutremur și altor situații de risc.
Totodată, copiii au fost implicați în acțiuni de acordare a primului ajutor unei persoane aflate în dificultate de sănătate. Sub îndrumarea specialiștilor, aceștia au exersat pe manechine manevrele de resuscitare a unei persoane, învățând cum să reacționeze în cazul în care cineva își pierde cunoștința.
Pe parcursul zilei, copiii au avut ocazia să pună întrebări pompierilor despre profesia acestora, fiind dornici să afle mai multe despre provocările și satisfacțiile meseriei. De asemenea, au probat uniforma pompierilor, dar și au explorat tehnica și utilajul din dotare, descoperind care sunt echipamentele esențiale pentru intervenții.
La finalul zilei, tinerii au avut parte de o experiență de neuitat, participând cu mare implicare în stingerea unui incendiu improvizat. Aceștia au refulat spumogen din furtunuri, simțind o responsabilitatea de salvare a vieților omenești.
Astfel de activități sunt realizate periodic de angajații IGSU în colaborarea cu instituțiile de învățământ din țară, cu scopul promovării siguranței în rândul copiilor, dar și prevenirii riscurilor și situațiilor excepționale.