Economia la mâncare: Ce și cât consumă moldovenii
Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2023, față de anul 2022 consumul anual de produse alimentare pe locuitor a crescut la:
- fructe, pomușoare și nuci – de la 122,1 kg până la 130,1 kg (+7%);
- carne – de la 60,8 kg până la 65,2 kg (+7%);
- lapte – de la 168,4 kg până la 173,8 kg (+3%);
Totodată, consumul moldovenilor a scăzut la:
- legume – de la 118,7 kg până la 114,7 kg (-3%);
- cartofi – de la 75,4 kg până la 72,5 kg (-4%).
Potrivit Biroului Național de Statistică, anul 2023 a adus o creștere semnificativă a producției de cereale, fructe și legume în țară. Astfel, resursele totale de culturi cerealiere (fără leguminoase) în 2023 au constituit 3487,9 mii tone sau cu 136,5 mii tone (+4%) mai mult faţă de anul 2022.
Resursele totale de cartofi în anul 2023 au constituit 227,9 mii tone, cu 22,8 mii tone (- 9 %) mai puțin faţă de anul 2022, în timp ce producţia de legume a înregistrat 285,0 mii tone, cu 28 mii tone (+11%) mai mult față de anul precedent.
În anul 2023 producţia de fructe pomușoare și nuci a înregistrat 762,2 mii tone, cu 111,7 mii tone (+17%) mai mult față de anul precedent. Resursele totale de carne au constituit 164,7 mii tone, cu 10,4 mii tone (+7%) mai mult faţă de anul 2022, iar cele de lapte – 438,4 mii tone.
Specialiștii susțin că aceste fluctuații sunt influențate de o serie de factori, precum condițiile climatice, cererea pe piața internațională și politicile agricole.
Mai multe date pot fi consultate pe statistica.gov.md.