În pas cu tehnologiile moderne, Olga Neculseanu crește generații pentru profesiile viitorului
Tehnologia informțională devine din ce în ce mai mult o forță cheie în transformarea vieții sociale. Prezența acesteia se face simțită practic în fiecare domeniu, iar cunoștințele aprofundate în IT, resprezintă în prezent un mare atu pentru cei care le posedă.
Olga Niculseanu a fost mereu pasionată de cifre, ceea ce a determinat-o să devină profesoară de matematică și infomatică la Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu” din satul Giurgiulești. Pe lângă acestea, ea mai predă și „Programarea în limbaj C” și „Dezvoltarea web”. Profesoara a dat aripi propriului vis atunci când a început a studia independent diferite limbaje precum HTML, CSS, PHP. Ulterior însă și-a consolidat cunoștințele în cadrul proiectului „Tekwill în fiecare școală”, participând la programul de formare pentru profesori.
După ce instituția a fost selectată în proiect, Olga Neculseanu a participat la mai multe programe de instruire pentru a fi în pas cu tehnologiile informaționale și a le transmite mai departe elevilor ei. Așa îi ajută să cunoască profesiile viitorului, fiind convinsă că „nu trebuie să educăm copiii pentru ziua de astăzi, ci pentru cea de mâine. Iar „mâine” oportunitățile vor fi pe ecranul lor!”
“Totul a început pe data de 23 Aprilie 2018 când am participat la ICT Summit 2018, ediție dedicată Tehnologiilor Informaționale în Educație unde a fost lansat proiectul “TwentyTu”, atunci am înțeles că urmează mari schimbări în educația din Republica Moldova. Știam despre cursurile de instruire pentru profesori și elevi dar când și cum anume vor fi organizate, nu. Sunt persoana care îmi place să fiu în pas cu schimbarea”, povestește Olga Niculseanu.
Instituția în care activează este prima instituție din raion care face parte din Programul Național de studiere a roboticii „ROBOCLUB”, program implementat în cadrul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională – USAID, Guvernul Suediei și UKaid, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC,, tot in IPLT „M. Sadoveanu” se implementează proiectul Clasa Viitorului fiind una din cele 11 instituții din Republică.
“Îmi place sa-mi implic elevii in diferite proiecte naționale, iar atunci când s-a lansat proiectul “Tekwill in fiecare școala” am zis ca vreau ca și elevii din instituția noastră sa beneficieze de aceste cursuri. Pentru ca suntem implicați în proiectele “Roboclub” și “Clasa Viitorului” cunoaștem impactul acestor proiecte asupra elevilor. În proiect ne-am înregistrat 5 profesori din diferite domenii ( limba romană, limba engleză, educație plastica, biologie și informatică) iar eu în calitate de profesor de informatică am fost numită persoana responsabilă de proiect în instituție. Atunci când am fost Selectați am simțit nevoia sa aplic la diferite cursuri de instruire ca să îmi pot ajuta colegii în implementarea acestui proiect. Am aplicat la proiectul “Burse in IT” pentru regiunile Bălți și Cahul cu suportul financiar al USAID și ale Guvernului Suediei. În cadrul proiectului am fost instruiți timp de o lună, iar în decursul anului în fiecare săptămână avem sesiuni de mentorat la fiecare disciplină predată”, a mai adăugat Olga.
Ea ne-a povestit și despre impactul pozitiv al acestui proiect asupra procesului educațional, atât pentru elevi cât și pentru profesori. Printre beneficii, se numără:
- Diversificarea disciplinelor optionale,
- Dezvoltarea creativității, competentelor digitale,
- Interesul sporit a 70% dintre elevii participanți la curs care se manifestă prin realizarea lecțiilor 100% și a produselor;
- Formare continuă pentru profesori,
- Program complex de dezvoltare profesională continuă,
- Conținuturi gratuite, iar pentru o mai bună desfăsurare a orelor fiecare cadru didactic a primit câte un laptop.
“Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” va oferi noi abilități pentru viitorii angajați care vor activa într-o nouă piață a muncii, dar și cunoștințele necesare pentru profesorii de astăzi. Cu o forță de muncă bine pregătită și cu cunoștințe puternice în domeniul IT vom avea noi oportunități pentru antreprenoriat. Totodată vom ajuta noua generație să-și dezvolte competențe specifice, astfel încât să poată obține abilități suplimentare curriculumului existent pentru a îmbrățișa noi oportunități în viață”, a conchis Olga Neculseanu.
„EU4Moldova: StartUp City Cahul” – contribuie la dezvoltarea rurală prin inovație. Până în anul 2024 vor fi operate mai multe investiții care vor contribui la dezvoltarea regiunii Cahul. În următorii 4 ani, vor fi încurajate parteneriatele pentru inovare dintre sectorul privat, sectorul public și instituțiile de învățământ; va fi promovată tehnologia ca soluție la problemele comunitare și studierea disciplinelor STEM, pentru ca IT-ul să devină mai atractiv pentru fiecare, indiferent de vârstă sau gen; vor fi create și consolidate capacitățile startup-urilor inovatoare în diverse sectoare și pregătirea pentru investiții.
La Cahul urmează a fi creat Centrul EU4Innovation – un centru regional de excelență în IT. Cu o suprafață de 1500 de m2, centrul va dezvolta mai multe servicii locale și cca 137 de programe și activități, în scopul încurajării utilizării tehnologiilor.
Proiectul va fi implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), cu asistența financiară a Uniunii Europene (EU), oferită prin intermediul Suediei.
A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.