Publică un anunț
piatasud.md

Episcopul Basarabiei de Sud: Biserica nu este spațiu de infectare

Episcopul Basarabiei de Sud: Biserica nu este spațiu de infectare

Preasfințitul Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud a fost invitatul emisiunii inDIRECT din 27 aprilie a.c. Am discutat despre cum vor derula slujbele de Paști și Paștele Blajinilor, în condițiile restricțiilor impuse de autorități.

„Noi dorim ca să se desfășoare în cele mai bune condiții, iar autoritățile să conștientizeze că biserica nu este spațiu de infectare” declară Episcopul Veniamin.

El, împreună cu toți creștinii ortodocși spun că declararea stării de urgență a fost un semn de mâhnire pentru ei. Menționând ca s-a făcut o discriminare, în comparație cu alte instituții.

„Nu sunt de acord, ca la cea mai mare sărbătoare a Ortodoxiei, creștinilor să li se interzică să intre în biserică” afirmă Preasfințitul Veniamin.

Preasfinția Sa a mai menționat că biserica se stăruie să respecte regulile impuse de situația pandemică. La intrarea în fiecare biserică fiind puse dezinfectant, măști, iar enoriașii sunt îndemnați să păstreze distanța fizică, astfel minimalizând riscul infectării cu Covid-19.

„Si pe mine mă îngrijorează ca nu cumva cineva să se îmbolnăvească. Eu vreau ca toți oamenii să fie sănătoși” susține Preasfințitul Veniamin.

După părerea dumnealui, autoritățile ar trebui să conlucreze mai mult cu clericii. Împreună să găsească soluții, precum o fac cei din România și alte țări.

Discutând despre Paștele Blajinilor, Preasfințitul a amintit Legea pentru Cult din R. Moldova. Aceasta spune că biserica este autonomă, adică se conduce după propriile statute și regulamente.

„Ar trebui să fie respectată libertatea bisericii, în același timp, biserica să gestioneze cu responsabilitate situațiile respective” afirmă Episcopul.

La fel, a menționat și faptul că pomenirea celor drepți , se poate face respectând normele și evitând tradițiile necredincioase precum organizarea de mese și servirea alcoolului în cimitire.

“Când se dă de pomană pentru sufletul celor adormiți, pomenele pot fi ambalate frumos în condiții de igienă” ne sfătuiește  Pr. Veniamin.

La final Episcopul a venit cu un mesaj pentru cetățeni, invitând toți enoriașii la slujba din noaptea Învierii, unde va fi adus și focul haric.

Menționăm că Starea de Urgență a fost anulată și conform noilor reglementări, accesul în biserică din noaptea Învierii va fi permis.

Întreaga emisiune o puteți viziona aici.

Acest articol este produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a 5 autorități publice locale din raionul Cahul”, implementat de A.O. „Cahul 2030” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare