Fără graniță la Prut pentru școlile din Cahul și Galați
Timp de 1 lună, au fost semnate 100 de acorduri de parteneriat dintre instituțiile de învățământ din raionul Cahul și Județul Galați.
Acum, grădinițele, școlile primare, gimnaziile și liceele de pe ambele maluri ale Prutului vor putea dezvolta parteneriate, face schimburi de experiență și iniția proiecte transfrontaliere, pentru binele copiilor.
Pe 27 mai, în Cahul, 100 de profesori din Galați au prezentat metodele utilizate în școlile primare din Galați de educație interculturală.
„Aceste parteneriate sunt extrem de importante pentru noi, dar și pentru dumneavoastră. Câștigăm împreună din aceste colaborări. Schimburile de experiență sunt benefice de ambele părți. Interacțiunea cu elevii din cele 2 țări este extrem de interesantă și emoționantă. Sunt sentimente unice pe care noi le simțim și ne întoarcem către acele lucruri simple pe care trebuie să le valorizăm mai mult. Am venit ca să valorificăm valorile noastre comune: împărțim aceiași istorie, împărțim aceleași obiceiuri, împărțim aceiași cultură” a declarat Cristina Dediu, directoare Școala Gimnazială nr. 29 Galați, România.
Scopul parteneriatelor este de a încuraja și disemina experiențe de succes în domeniul educațional și de a implementa în comun proiecte transfrontaliere, care vor contribui la sporirea calității în educație, creșterea profesionalismului cadrelor didactice în condițiile integrării europene, promovarea dimensiunii interculturale în educație, cât și la facilitarea accesului la resursele educaționale.
„Cu bucurie am venit în raionul Cahul pentru a desfășura o activitate cu învățătorii de aici. Ne-am gândit să ducem cu noi exemple de bune practici din școală noastră, și totodată să fie un schimb de experiență alături de colegele noastre din raionul Cahul. Această colaborare este extrem de importantă, ne ajută să ne perfecționăm, și în același timp să învățăm unii de la alții ceea ce este frumos, este de bun folos copiilor atât din România cât și din Republica Moldova” ne-a declarat Mihaela Ciolacu, profesoară Școala Gimnazială nr. 29 Galați, România.
În această zi, cadrele didactice din Galați au efectuat vizite la 3 școli din raionul Cahul, în satele Văleni, Brânza și Slobozia Mare.
„Toată luna mai a fost plină de evenimente organizate împreună cu partenerii din Galați. Ceea ce încercăm să facem acum este să avem cât mai multe activități comune cu cei din România astfel ca să putem împreună învață unii de la alții, disemina din experiențele noastre, și nu în ultimul rând să grăbim integrarea europeană a Moldovei” ne-a declarat Tatiana Seredenco, vicepreședinta raionului Cahul.
Gimnaziul-Grădiniță „Constantin Stere” s. Chircani este una dintre cele mai mici școli din raionul Cahul, care, de asemenea și-a găsit parteneri în județul Galați.
„Acțiunile vor urma, o dată ce prietenia se face. Am făcut un parteneriat cu Școală gimnaziala nr. 29 Galați. Sperăm că datorită acestor parteneriate să putem promova faptul că și școlile mici au dreptul la viață. Avem nevoie și noi ca elevii noștri să cunoască școli mai mari, atât școlile mai mari să cunoască cum se descurcă elevii din școlile mici” ne-a spus Elena Grigore, directoarea Gimnaziul Grădiniță „Constantin Stere” s. Chircani.
Profesorii din Galați au transmis colegilor scrisorele de la copiii din Galați pentru semenii săi din Cahul.
„E foarte importat ca profesorii de aici să aibă mai mult curaj în activitatea lor. Condițiile lor de viață nu sunt cele mai ușoare. Se confruntă cu multe greutăți însă un învățător trebuie să fie tot timpul optimist, zâmbitor, să fie curajos, disciplinat și să transmită aceste valori tinerii generații. Credem că prima parteneriate, conlucrare, activități comune, se vor crea valori noi, proiecte și perspective pentru învățământul românesc atât din Moldova cât și din România” ne-a comunicat PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.
Potrivit oficialilor, datorită acestei vizite, pe parcursul următoarelor luni, ar și posibil stabilirea a încă cel puțin 50 de parteneriate dintre școlile din județul Galați și raionul Cahul.