Publică un anunț
piatasud.md

Fii un alegător responsabil: Amenzi severe pentru cei care cumpără sau vând voturi!

Fii un alegător responsabil: Amenzi severe pentru cei care cumpără sau vând voturi!

În aproximativ trei săptămâni, cetățenii Republicii Moldova se vor prezenta la urne pentru a alege viitorul președinte al țării. Totuși, pe fondul campaniei electorale, corupția electorală își face apariția, amenințând integritatea procesului democratic. Conform expertului Nicolae Panfil de la Promo-LEX, acest fenomen devine din ce în ce mai evident, în special în ultimele zile înainte de vot, ceea ce ridică întrebări serioase cu privire la corectitudinea alegerilor, informează realitatea.md

În acest sens, cetățenii care acceptă sau oferă mită electorală pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 26.500 și 37.000 de lei. Corupția electorală nu doar că subminează democrația, dar implică și riscuri legale serioase.

„Într-adevăr avem mai multe cazuri în ultimele zile ale campaniei, când se oferă niște servicii sau niște beneficii unei comunități, unei localități întregi, unui grup de persoane, fără a fi adresat unei persoane concrete”„Parlamentul a adoptat modificări la Codul Controvențional. Cetățenii la fel sunt posibili de sancțiuni. Este vorba de sancțiuni de la 26.500 lei și până la vreo 37.000 lei, pentru acceptarea de bani, bunuri, servicii sau solicitarea de bani, bunuri, servicii în scopul realizării acțiunilor electorale. De asemenea, trebuie să spunem că cetățenii care se vor autodenunța sau care vor contribui la investigarea, cercetarea unor astfel de cauze, dacă cunosc despre astfel de situații sau dacă au primit cumva astfel de bani și vor declara de bunăvoie că, uite, da, cineva mi-a propus sau a încercat să-mi propună, vor fi sau pot fi absolviți de pedeapsa respectivă”, a menționat Nicolae Panfil.

Potrivit expertului, în Republica Moldova nu există finalitate pe cauzele penale intentate pe coruperea electorală. A explicat și de ce.

„Până în 2022-2023 nu prea au existat cazuri, dosari penale, vorbim aici, deschise pe coruperea electorală, din vari motive. În primul rând, probabil, pentru că este un fenomen, cum spuneam, destul de dificil de demonstrat și poate dura mult în timp să aduni probele pentru aceasta, posibil și din cauza că nu a fost suficientă voință și politică pentru a soluționa, pentru a pune în primul rând în aplicarea cadrului legal, pentru a aduce acele sancțiuni necesare pentru a sancționa, dar și pentru că nu a existat suficientă pregătire, probabil, a celor care trebuie să-i investigheze și curaj ca să se apuce de astfel de cazuri.Noi abia în anul trecut, dacă nu greșesc, în 2023, am văzut niște cazuri care au ajuns în instanțele de judecată sau care sunt pe masa procurorilor pe motiv sau pe alegații de coruperea legăturilor și tot încă nu avem finalitate în aceste situații. Deci avem foarte multe discuții, multă lume cunoaște că există fenomenul, însă avem mai puține cazuri probate despre acest lucru”, a mai adăugat Panfil.

Este important ca fiecare vot să fie liber și corect, pentru a asigura integritatea procesului electoral. Fii informat și nu ceda tentațiilor!

Articole similare