Publică un anunț
piatasud.md

FOTO// Mai multe etnii — un singur popor. La Cahul a avut loc Festivalul Etniilor

FOTO// Mai multe etnii — un singur popor. La Cahul a avut loc Festivalul Etniilor

Astăzi, în incinta Liceului Teoretic ”Dimitrie Cantemir” din Cahul, a avut loc a IV-a ediție a Festivalului Internațional al Etniilor, cu genericul „Cultura poporului meu – izvor inepuizabil de tradiții naționale”.

Evenimentul a reunit reprezentanții diferitelor etnii din Sudul Moldovei, unde obiceiurile, tradițiile, datinile și tot ce ține de folclor, costumul autentic, muzică și dans au fost prezentate de bulgarii din Taraclia, Tvardița, Moscovei și Lopățica; găgăuzii din Congaz; ucrainenii din satul Doina și romii din satul Zârnești.

Festivalul a fost organizat pentru a promova armonia națională și coeziunea socială, subliniind ideea că toți cetățenii din Republica Moldova, indiferent de naționalitate sau credință, reprezintă un singur popor.

Svetlana Șerepera, directoarea Liceului Teoretic ”Dimitrie Cantemir” și gazda evenimentului, a remarcat că a IV-a ediție a festivalului demostrează diversitatea și bogăția culturală a Republicii Moldova și a reprezintă o oportunitate pentru a promova înțelegerea și respectul între diferitele etnii și culturi din țară și din afara ei.

„Acest eveniment este un schimb intercultural, pentru ca noi să știm cultura popoarelor care trăiesc în Republica Moldova”, a declarat Svetlana Șerepera.

De asemenea, festivalul a fost proiectat în stil japonez, datorită relațiilor de parteneriat ale liceului cu Japonia în cadrul proiectului Kusanone.

„Tinerii din Moldova sunt activi, amabili și modești. Astăzi există mai multe motive pentru a fi optimiști în ceea ce privește perspectivele Moldovei. Dacă își continuă reformele interne, ea va deveni membră a UE. Astfel, Moldova își va valorifica la maximum potențialul formidabil de resurse umane, ca niciodată până acum”, a declarat YAMADA Yoichiro, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova.

Valeriu Baban, șeful Direcției Generale de Învățământ, a accentuat că festivalul are ca obiectiv susținerea aspectelor pozitive interetnice.

”Aici sunt prezenți conducerea raionului, partenerii din Bârlad, România și reprezentanții Ambasadei Japoniei, care au finanțat mai multe obiecte pentru renovare în acest liceu. Ne dorim ca ziua de astăzi să promoveze și să scoată în evidență tot ce a fost și va fi bun, frumos și de admirat”, a adăugat Valeriu Baban.

Reamintim că din anul 2000, tradițional în luna septembrie, asemenea evenimente se organizau la nivel raional cu participarea comunităților etnice. În Piața Horelor, reprezentanții minorităților naționale își prezentau cultura gastronomică, coloritul costumelor, dansurile și cântecele tradiționale. Ultima dată, Festivalul Etniilor a avut loc în raionul Cahul în anul 2017.

Articole similare