Ghidul Apicultorului: Împerecherea mătcilor

Ghidul Apicultorului: Împerecherea mătcilor

Pentru împerechere naturală acestora, matcile eclozionate sau botcile înainte de a ecloziona, vor fi introduse nuclee de împerechere de diverse tipuri și dimensiuni.  

După împerechere și începerea pontei acestea pot fi preluate din nuclee şi introduse în cuști de transport de regulă sau în alte tipuri de cuşti cu albine însoţitoare.  

Până la valorificare vor fi păstrate în nucleele de imperechere sau în condiții de laborator – cuști individuale cu albină însoțitoare. 

Tipul de nucleu de împerechere este cel preferat de apicultor, dar în general în condițiile de climat continental în care se înregistrează nopţi cu temperaturi scăzute chiar și în timpul verii se recomandă: 

  • Cantitatea de albine să fie de cel puțin 200 g, iar cantitatea de puiet la formarea nucleului să fie de cel puțin 2 dm2 de puiet capacit. 
  • Sunt de preferat nucleele formate din 2-4 compartimente alaturate, cu urda nișe în direcții diferite, acestea asigurând o mai bună termoreglare.  
  • Dacă nucleele de împerechere nu asigură temperatura optimă de 30-34ºC în perioada de migraţie a spermei din oviductele laterale în spermatecă, cantitatea de spermatozoizi care ajunge în spermatecă este mult diminuată, aceste mătci având o durată de exploatare mai scurtă, fiind deseori înlocuite liniștit chiar din primul an.  
  • În perioadele lipsite de cules, nucleele de împerechere se hrănesc cu sirop de zahăr sau serbet.  
  • În cazul în care se constată depopularea parțială a unor nuclee și suprapopularea altora, nucleele depopulate se vor reface prin preluarea unui fagure cu puiet capacit, gata de ecloziune dintr-un nucleu suprapopulat și introducerea acestuia, în nucleul respectiv.  
  • Nucleele se numerotează, iar în cazul mai multor nuclee ținute în același adapost, fiecare nucleu (compartiment) va primi un număr propriu de identificare.  

Articole similare