Ghidul Apicultorului: Obținerea veninului de albine

Ghidul Apicultorului: Obținerea veninului de albine

Veninul de albine este un produs secretati de glandele de venin și eliminat de către albinele lucrătoare sub acțiunea unor stimuli externi.

Colectarea veninului are la bază utilizarea unei aparaturi specifice care stimulează instinctul de apărare al albinelor prin folosirea unui stimul electric care determină instinctul de înțepare și eliminare a veninului, fără reținere atacului care ar provoca moartea albinei.  

O instalaţiecompletă de recoltare a veninuluiestealcătuită din: 

  1. Sursa de energie electrică care să asigure o tensiune de 9-12  V
  2. Generator de impulsuri stimul
  3. 10 grile electrice cu înfășurare inductivă a reţelei de sârme
  4. Plăcile de sticlă pe care se depune veninul
  5. Pelicule din plutex semielastice pentru înțepare
  6. Conductorii electrici de legatură a generatorului cu grile
  7. Un razuitor pentru răzuirea veninului cristalizat de pe placile de sticlă
  8. Borcane din sticlă maro cu dop rodat

Specificaţii privind modul de folosire a colectorului de venin: 

  • aplicarea instalației de recoltare a veninului se face numai pe colonii de albine, puternice și sănătoase cu o populaţie mare de albine culegătoare ca sursă de înţepături.
  • perioada de recoltare este aprilie-septembrie exceptând perioadele de cules de producţie; grile colectoare se aşează de preferinţă la urdinis interiorul stupului pe soclu sub rame, sub podişorsau lateral, lângă diafragma.
  • în cursul unei zile o familie de albine se poate supune unui ciclu de 4 excităria 30 minute cu pauze între ele de 60 de minute. Aceeaşi familie de albine poate fi din nou supusă recoltarii de venin numai după 48 de ore.
  • Casetele colectoare pot fi utilizate la 8-10 recoltări după care veninul poate fi răzuit. După recoltarea plăcilor cu venin acestea trebuiesc lăsate într-o încăpere timp de 72 de ore pentru solidificarea completă a veninului, altfel acesta fiind dificil de răzuit, realizându-se pierderi.
  • prezența culesurilor de întreţinere şi a polenului în natură stimulează atât producția de venin cât și refacerea coloniilor de la care s-a recoltat veninul.
  • personalul care lucrează atât la recoltarea veninului în stupină cât și ulterior la răzuirea de pe plăcile de sticlă trebuie să fie echipat corespunzător normelor de protecție în acest domeniu. 
  • Persoanele alergice la înţepături nu vor participa la recoltarea veninului.
  • La răzuirea veninului de pe plăci o atenție deosebită trebuie acordată modului de lucru ca veninul să nu fie impurificat cu alte substanțe apicole (propolis, ceară, substanțe folosite la lipire peliculei semielastice din plutex)
  • Colectarea veninului se va face respectând instrucțiunile de utilizare a instalației (descrise în lucrarea– Veninul de albine Instrucțiuni tehnice pentru apicultorii producători, Mălaiu Aurel,Tarța Elisei, Redacția revistei “Apicultura în România” 1984) şi a normelor tehnice descrise de punere în funcțiune a instalaţiei ARV-03 (cartea tehnica a instalaţiei).

Articole similare