Publică un anunț
piatasud.md

„Nu avem răbdare să ne ascultăm unul pe altul” – la Larga Nouă a fost organizată o discuție despre comunicare nonviolentă și egalitate de drepturi

„Nu avem răbdare să ne ascultăm unul pe altul” – la Larga Nouă a fost organizată o discuție despre comunicare nonviolentă și egalitate de drepturi

Comunicarea nonviolentă a fost subiectul unei instruiri pentru femeile din comuna Larga Nouă, raionul Cahul. Instruirea a fost livrată de Victoria Captari, psihoterapeută de cuplu și familie. 

„Eu am observat că noi, în societate, nu avem răbdare să ne ascultăm unul pe altul și acesta este unul dintre motivele care provoacă violența în familie. Deseori, soția sau soțul vrea să arate că nu este mai prejos decât celălalt”, a spus Nina Lungu, participantă la instruire. 

Victoria Captari, psihoterapeută de cuplu și familie, a declarat: 

„Am propus comunicarea nonviolentă deoarece, de obicei, ne-am învățat să atacăm mai mult persoana, să stereotipizăm mult și să avem foarte multe prejudecăți. Ne-am dorit să provocăm participantele să gândească din altă perspectivă. Perspectiva este în patru pași: observația, sentimentele, nevoia noastră și cerința. Când vorbim de acești patru pași, accentuăm faptul că vorbim despre noi, nu despre celălalt”.

Victoria Captari lucrează cu victimele violenței în familie, precum și cu agresorii. Spune că modul în care este construită comunicarea poate diminua fenomenul violenței în familie.

„Abordările comunicării nonviolente presupun că persoana violentă ajunge să se simtă nu cea care trebuie să se apere, nu cea care trebuie să dețină puterea, dar cea care trebuie să vorbească despre sine, despre nevoile sale. Când vorbim despre persoana-victimă, aceasta este pusă în situația când nu trebuie să se supună, când persoana vorbește despre felul în care se simte: mi-e frică de tine, mi-e frică de modul cum vorbești, sunt neliniștită, etc. În felul acesta, persoanele încep să se schimbe anume în relația cu celălalt”, a mai spus Victoria Captari. 

Femeile participante la instruire au menționat că la următoarea întâlnire își vor invita și soții sau partenerii de viață. 

„Am discutat despre comportamentul corect, despre atitudinea față de alte persoane, despre relațiile firești dintre angajator și angajat. Dacă este o comunicare lentă și domoală – se vede progres și ți-e drag să faci orice”, a specificat Ludmila Strahoteanu, participantă la eveniment. 

Instruirea a fost organizată de Centrul Media pentru Tineri și face parte din proiectul „Tinerii, tinerele și autoritățile locale, împreună pentru o comunitate fără violență și stereotipuri de gen”, implementat pe parcursul anilor 2021-2022.

„În urma acestui seminar am înțeles că prin comunicare ne îmbunătățim activitatea de zi cu zi. Am învață că nu doar cuvintele „te rog”, „mulțumesc” sunt magice, dar sunt și alte cuvinte care fac persoana să fie mult mai predispusă să îndeplinească sarcinile. Sunt bucuroasă că doamnele au acceptat să participe la acest seminar, asta înseamnă că sunt dornice de a fi informate, de a se aduna, de a comunica”, a zis Tatiana Maidan, primara comunei Larga Nouă. 

Acest produs a fost realizat de către Ziua de Azi Cahul, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova. 

Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Articole similare