În Cahul va fi implementată Bugetarea Participativă. Din buget vor fi alocați 1 milion de lei
Consilierii municipali au aprobat proiectul de decizie care instituie bugetarea participativă drept politică publică în municipiul Cahul.
Propunerea venită din partea A.O. pas cu Pas regiunea SUD a fost votată cu vot unanim de către consilierii municipali, cu toate că în mandatul trecut această propunere a fost scoasă de pe ordinea de zi a ședinței.
Aleșii locali au prevăzut și un buget pentru implementarea bugetării participative în municipiu. Astfel, în anul viitor, proiectele care vor fi selectate vor fi finanțate la suma totală de 1 milion de lei bani publici. Totodată, Valoarea proiectelor depuse va fi cuprinsă în limitele de la 30 000,00 lei la 100 000,00 lei pentru fiecare proiect.
– Bugetarea participativă are următoarele obiective:
– Creşterea nivelului de dialog şi de colaborare dintre cetăţeni şi administraţia publică locală.
– Ajustarea politicilor publice la nevoile și așteptările cetăţenilor, pentru a îmbunătăți calitatea vieții în municipiul Cahul.
– Consolidarea democraţiei prin participarea cetăţenilor la un exerciţiu de luare a unor decizii ce privesc întreaga comunitate.
– Creșterea transparenței activității administraţiei publice locale
Autoritățile locale își propun să finanțeze proiecte din următoarele domenii de referință:
– mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;
– spații verzi și locuri de joacă;
– amenajare spaţii publice (alei, trotuare, mobilier urban, iluminat public etc.);
– activităţi şi infrastructura educațională, sportivă și culturală.
– Smart City: aplicații IT pentru ameliorarea prestării serviciilor publice, aplicații IT pentru mun.Cahul, energie regenerabilă, eficientizarea managementului deșeurilor etc.;
– Implicare civică: implicarea locuitorilor
Pașii care trebuie să-i urmeze cetățenii pentru a putea beneficia de finanțarea proiectelor din partea consiliului municipal Cahul vor fi disponibili pe site-ul Primăriei orașului – www.primariacahul.md
Acest articol a fost realizat în cadrul Proiectului ”UN PAS ÎNAINTE SPRE DEZVOLTAREA COMUNITĂȚII”, implementat de AO „Pas cu Pas regiunea Sud” în cooperare cu Fundația Est-Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare din resursele financiare acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).