Publică un anunț
piatasud.md

UE// De ziua orașului, municipiul Cahul a primit în dar din partea Uniunii Europene o autospecială pentru colectarea și transportarea deșeurilor menajere din partea Uniunii Europene

Municipiul Cahul și zona învecinată vor beneficia de servicii moderne de colectare și transportare a deșeurilor menajere. 

O nouă autospecială a fost oferită pe 2 iunie municipalității Cahul de către Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. 

Valoarea achiziției este de 64.000 EURO, bani acordați cu asistența financiară a Uniunii Europene. 

„Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie” susţine, cu asistenţa financiară a Uniunii Europene, dezvoltarea regiunii cheie Cahul pentru a asigura oamenilor servicii de calitate şi condiţii mai bune de muncă şi de trai, ne-a declarat Liudmila Florea, coordonatoare locală în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. 

Unitatea de transportare are capacitatea de 18 m3, asigură un grad mare de compactare a deșeurilor și are în dotare parametri sporiți pentru securitatea si confortul operatorilor. 

,,Aducem sincere mulțumiri Uniunii Europene pentru susținerea serciviului de evacuare a deșeurilor menajere solide a municipiului Cahul prin oferirea autospecialei care va asigura un grad mai mare de salubrizare, inclusiv un aspect mai curat al municipiului și a zonei încecinate Cahul. Autospeciala va fi gestionată de către Î.M.,,Gospodăria Comunal Locativă’’ Cahul. Unitatea de transport a fost transmisă astăzi 02 iulie 2021, când cahulenii sărbătoresc aniversarea a 519 ani de la prima atestare documentară a localității’’, menționează Nicolae Dandiș, Primarul municipiului Cahul.

De noile servicii vor beneficia, pentru început, peste 45.000 de locuitori ai mun. Cahul și zona învecinată. 

Astfel, parcul Gospodăriei Comunal Locative Cahul, întreprindere ce asigură serviciile de colectare  și transportare a deșeurilor din mun. Cahul și suburbii a fost mărit. Șoferii și personalul care vor opera autogunoiera au fost instruiți în utilizarea noii unităţi de transport.

„Autospeciala va efectua servicii de evacuare a deșeurilor și mulțumesc Uniunii Europene și proiectului EU4Moldova: Regiuni-Cheie pentru suport. Aștfel de investitții nu am avut practic din 2014. Tehnica la întreprindere este uzată, din 17 unități din tehnica cea mai „tânără” este fabricată în 2015” ne-a declarat Iurie Arnaut, directorul Î.M. Gospodăria Comunal-Locativă Cahul. 

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, prietenoasă mediului, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). 

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Articole similare