Dincolo de cifre și prezentări: Ion Mocanu povestește cum să faci față cu succes multiplelor roluri în carieră și să schimbi lumea cu o simplă idee

Dincolo de cifre și prezentări: Ion Mocanu povestește cum să faci față cu succes multiplelor roluri în carieră și să schimbi lumea cu o simplă idee
© Sursa: arhiva personală

Antreprenor, trainer, activist social – toate aceste cuvinte îl descriu pe Ion Mocanu, tânăr profesionist din raionul Cahul. De la implementarea de proiecte de succes în cadrul unor organizații internaționale până la crearea propriei platforme educaționale, el demonstrează o versatilitate remarcabilă și reușește să aducă o contribuție semnificativă în comunitate.

Despre parcursul său, experiențele profesionale, dar și ce sfaturi oferă pentru o carieră de succes citiți în cele ce urmează.

Cum ai reușit să acumulezi o experiență atât de variată, de la management de proiecte până la training și dezvoltare personală?

,,Experiența mea vine ca urmare a activității mele de până acum. De când mă țin minte am fost implicat în proiecte extracurriculare dacă vorbim de studenție și extrajob. Vin și cu un exemplu – dimineața pot să merg pe la 6-8 la sport, după merg la oficiu și mă ocup de proiectele de bază, ulterior merg să antrenez copiii la fotbal, și în final merg acasă și mă ocup de băiatul meu de un anișor și de familie.”

În rolurile de Președinte AIESEC și Vice-Președinte Top Toastmasters, ce abilități de leadership ai dezvoltat? Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în aceste roluri?

,,În rolul de Președinte AIESEC și Vice-Președinte pe Educație Top Toastmasters am învățat să comunic mai eficient cu oamenii, să-i ascult și să-i înțeleg, și să fiu cel mai mare susținător al lor pentru că doar datorită lor putem realiza activități cu impact din astfel de organizații. O altă abilitate este responsabilitatea – atunci când știi că de tine depinde impactul care îl aduce organizația responsabilitatea crește exponențial. Adițional cu comunicarea eficientă și responsabilitatea am reușit să-mi dezvolt răbdarea, integritatea și curajul. Se zice că cea mai mare frică poate fi și cea mai mare oportunitate – aici voi fi deacord cu această afirmație și spun că cele mai mari provocări au fost legate de comunicare eficientă, răbdare și integritate.”

Cum ai ajuns să te implici în proiecte cu impact social, precum cele din cadrul UPSHIFT Moldova și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului?

,,Mă consider o persoană activă și atunci cand anumite proiecte se opresc caut altele – în acest context am aplicat la UPSHIFT ca facilitator și am fost selectat și am reușit să livrez traininguri pentru 5 promoții de tineri UPSHIFT. Am aplicat ca facilitator și pentru CIDDC, am fost selectat în pandemie și am livrat sesiuni de training pentru Centrele de Excelență pentru aproape 2 ani. Pot confirma că aceste experiențe au fost o școală bună pentru mine și m-au format ca trainer ce sunt acum.”

Care este cel mai semnificativ impact pe care l-ai avut asupra comunității prin aceste proiecte?

,,Cel mai semnificativ impact este cand mă revăd cu tinerii pe care i-am instruit în alte proiecte , adică rămân activi și asta mă bucură, unii devin lideri de proiecte și mă bucur și mai tare, iar alții mă cheamă ca facilitator și trainer în proiectele lor – cred că acesta este un impact semnificativ.”

Ce te-a motivat să creezi BSD Academy și care sunt obiectivele principale ale acestei platforme?

,,Pentru mine sunt 2 soluții cand dorești să ai un impact mare în societate – fie ești parte a unei echipe sau îți creezi propria echipă, și asta am testat-o în perioada cand am fost președinte AIESEC și mi-am format propria echipă și am văzut impactul avut, ca urmare a acestei experiențe și a altora am decis cu un partener și bun prieten să deschidem BSD Academy. BSD Academy este o companie de consultanță care are proiecte focusate pe educarea utilizatorilor în domeniul securității informației și securității cibernetice, aici putem vorbi și de cursurile de certificare la nivel internațional acreditate de ISO, dar și de serviciile noastre de digitalizare a diferitor documente și cursuri pentru clienți. Un alt focus al BSD Academy sunt serviciile de consultanță, training și teambulding pentru corporații, companii și clienți individuali.”

Povestește-mi despre experiența în calitate de content moderator la Direcția Succes. Ce fel de programe și proiecte derulează Direcția Succes pentru tineri?

,,Direcția Succes a fost și este un proiect care motivează și inspiră oamenii prin istoriile de succes ai altor oameni. Am zis că a fost pentru că la moment este un proiect inactiv, și am zis că este pentru că continuă să motiveze oamenii care vizionează conținutul de pe canalele Direcția Succes. În acest context cei interesați mă pot aborda ca să resuscităm unele proiecte care nu au fost duse la finalul la care mi-am propus eu cel puțin.

Cum a influențat studiul Relațiilor Internaționale și al Managementului Logisticii asupra carierii tale?

,,Orice activitate poate fi numită e experiență bună dacă o evaluăm la timpul potrivit. Pot confirma cu încredere că Relațiile Interanționale și Studii Europene m-au făcut un diplomat și un mediator mai bun iar Managementul Logisticii m-au făcut mai realist atunci cand vine vorba de planificarea meticuloasă a proiectelor la care sunt parte.”

Ce amintiri plăcute ai din copilăria petrecută la Cahul? Există vreun loc anume care îți este drag sau o tradiție locală care te-a marcat?

,,Dacă vorbim de copilărie, am copilărit mai mult la bunei în satul Cîșlița-Prut. Acolo am pescuit, am prășit la deal, am făcut lampac, vin și țuică. La sigur că-mi sunt dragi oamenii cu care am interacționat și unii dintre care au decedat. Ce ține de loc, este zona de sport, pe care mi-am creat-o singur, unde petreceam mult timp indiferent dacă ploua sau ningea.”

Ai în plan să inițiezi sau să susții vreun proiect la Cahul în viitor?

,,La această întrebare aș putea să mă plâng (smiley) – că proiecte sunt multe dar oameni puțini. Dar la moment suntem în cercetare de piață cu proiectul Maxwell Leadership la Cahul.”

Ce sfaturi ai avea pentru tinerii care se află la început de drum și doresc să își dezvolte cariera în domenii precum cele ale tale?

,,Primul meu sfat ar fi ”să-ți bagi nasul unde nu-ți fierbe oala”, adică să fie activi și să nu țină cont de convingeri limitative și conspirații, dar să gândească atunci când acționează, astfel încât acțiunile lor să fie etice și să nu facă rău altora. Al doilea sfat este să evalueze fiecare experiență prin 3 întrebări simple: – Ce a fost bine? – Ce a fost rău? – Ce păstrez mai departe din această experiență? Al 3-lea sfat este să facă lucrurile care îi pasionează și să caute soluții cum să-și dezvolte pasiunea lor, aici ar fi bine să răspundă la întrebările din IKIGAI. Și ultimul sfat: să ajute pe cat posibil fiecare om care are nevoie de ajutor dar acest ajutor să nu fie în detrimentul acestora, pentru că doar așa poți deveni un lider.”

Îți mulțumesc, Ion, pentru timpul acordat și pentru întreaga experiență împărtășită! Categoric, povestea ta de viață poate fi considerată una inspirațională pentru tinerii din ziua de astăzi care vor să facă o schimbare în societate și să devină remarcați. Îți doresc mult succes în tot ceea ce îți propui în continuare!

Autoare: Bianca Gorlenco

Articole similare